Novosti


U NOVOM VINODOLSKOM OBILJEŽEN 1. LISTOPADA, DAN STARIJIH OSOBA

U povodu 1. listopada, Dana starijih osoba, u prostorijama Udruge umirovljenika Grada Novog Vinodolskog, u organizaciji Udruge i Programa Pomoć u kući starijim osobama, građanima je mjeren krvi tlak i šećer u krvi, a zajedničkoj akciji odazvalo se sedamdeset osoba, među njima i dvoje turista iz Mađarske. Uz to, u zajedničkom druženju upriličeno je i čašćenje sokovima i keksima, kako bi se Dan starijih osoba što ljepše obilježio. Inače, u Udruzi umirovljenika svakog ponedjeljka provodi se akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi.

– Zadovoljni smo današnjom akcijom i odazivom, jer se inače svakog ponedjeljka odaziva desetak Novljana – kazao je Nikola Mudrovčić, predsjednik Udruge umirovljenika  Grada Novog Vinodolskog.

umirov1

 

U povodu Dana starijih osoba, članovi Udruge umirovljenika posjetili su Mali Kartec na Krku, gdje su organizirane 8. igre umirovljeničkih udruga u osam disciplina. Tada su upoznali i predstavnicu tvrtke Simbex, koja nudi u svom programu različita pomagala za umirovljenike. Nikola Mudrovčić kaže kako će zajedno s predstavnicima Programa Pomoć u kući  upoznati građane starije životne dobi s mogućnostima nabavke različitih pomagala iz programa Simbexa – od ortopedskih, specijalnih madraca do pelena i  drugih pomagala. 

Na području Grada Novog Vinodolskog je 1200 umirovljenika, a u Udruzi je  900 članova.  Brojne su aktivnosti Udruge umirovljenika, među ostalim, i nabavka drva za članove. Tako je ove godine od Šumarije Novi Vinodolski u dva dijela – u proljeće i jesen, nabavljeno tisuću metara drva za 180 korisnika, što mogu platiti u pet obroka. Udruga umirovljenika organizira za svoje članove i atraktivne izlete, tako 6. listopada odlaze na jednodnevni izlet u Split, a 20. listopada u planu je izlet u Ivanić Grad, a u studenom ili prosincu izlet po Istri. S Hrvatskim narodnim kazalištem Ivan pl. Zajc u Rijeci imaju dogovoren posjet kazališnim predstavama jednom u mjesecu.

umirov2

Udruga djeluje u svom prostoru u prizemlju Doma kulture, s radnim vremenom utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 8.30 do 11 sati, a informacije se mogu dobiti na telefon 791 244.

Aktivnosti Udruge umirovljenika i Programa Pomoć u kući starijim osobama isprepliću se, jer program pomoći u kući koristi 150 korisnika, uglavnom starijih, usamljenih osoba, pri čemu imovinski cenzus nije obvezan. Za provođenje Programa Pomoć u kući brine se deset djelatnika, od toga šest geronto domaćica, dva pomoćna radnika i v. d. voditeljica Ljerka Franjković. Za područje Grada na raspolaganju je jedno vozilo, a geronto domaćice koriste svoja privatna vozila. – Osjećala bih se jako usamljeno  da nije geronto domaćica – kaže korisnica programa Anica Mažuranić iz Novog Vinodolskog. Prostorije Programa pomoći u kući starijim osobama su u krilu kaštelu, Frankopanski trg 1, drugi kat, a telefon je 791 156 ili mob. 091 245 04 20.

–           

Skip to content