Novosti


U NOVOM VINODOLSKOM ODRŽANA OBUKA PRIPADNIKA POSTROJBI CIVILNE ZAŠTITE

U Novom Vinodolskom je održana jednodnevna obuka pripadnika postrojbi Civilne zaštite s područja gradova Novog Vinodolskog, Crikvenice i Vinodolske općine, koju je organizirala Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Područni ured Rijeka u suradnji s jednicima lokalne samouprave. Sudionike je na početku obuke pozdravio dogradonačelnik Velimir Piškulić, zaželjevši im uspješan rad.

civzas1

Polaznici su upoznati s teoretskim dijelom u Domu kulture te praktičnom obukom koja se odvijala na Frankopanskom trgu postavljanjem kampa i pružanja prve pomoći. Voditelj obuke bio je Željko Šporer, profesionalni voditelj u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje u Rijeci, a suradnici su bili dragovoljci i volonteri Valentina Škarabot Šupica, Tomislav Rikel i Vito Dundovich.

civzas2

Vito Dundovich, Valentina Škarabot Šupica, Tomislav Rikel i Željko Šporer

 

 

Naime, svi ročnici nakon odsluženja kadrovskog civilnog roka u Hrvatskoj vojsci postaju pripadnici postrojbi Civilne zaštite, a ovakve edukacije služe za njihovo osposobljavanje i provjeru osposobljenosti, a u slučaju potrebe većina aktivnosti svodi se  na spašavanje kod elementarnih katastrofa, poput nedavnih katastrofalnih poplava u Slavoniji ili u slučaju potresa.

civzast3

Fototografiju šatorskog kampa snimio: Tomislav Cvitković

 

Sve aktivnosti propisane su Zakonom o obrani i Zakonom o civilnoj zaštiti te pravilnicima. U Domu kulture predavanja su se odnosila na zakonske odredbe o taktikama i postupcima postrojbi Civilne zaštite u spašavanju iz ruševina, a u kampu, koji je začas podignut, zbrinjavaju se ljudi čiji su domovi stradali u nekoj od mogućih elementarnih nepogoda ili prirodnih katastrofa. Teoretska i praktična obuka postrojbi Civilne zaštite postigla je svoju svrhu i time pokazala kako brzo mogu pomoći ljudima pogođenim prirodnim i drugim katastrofama.

 

Skip to content