Novosti


U NOVOM VINODOLSKOM ODRŽANO 19. NATJECANJE PODMLATKA HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA

U Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom održano je 19. općinsko/gradsko natjecanje mladeži Hrvatskog Crvenog križa u kategoriji podmladak. Natjecanje su organizirali OŠ Ivana Mažuranića i Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski, a u natjecali su se mladi iz Novog Vinodolskog i Bribira. Nakon provedenog testiranja pobijedili su bolji i spretniji – ekipa iz Bribira iz Osnovne škole dr. Josipa Pančića.

10929556 1569156843354856 4392723864604432930 n

U natjecanju su sudjelovale dvije ekipe. Prvu ekipu domaćina činili su Sara Radović, Ana Marija Pavelić, Nika Baričević, Natali Ban, Majda Mataija i rezervni član Lucija Svetić, s mentorom prof. Silvijem Tomljanovićem. Ekipu Osnovne škole dr. Josipa Pančića Bribir, koja je prvi put sudjelovala na tome natjecanju, činili su Dominik Dražić, Eleonora Spoja, Valentina Broz, Antonio Pandža, Naomi Kombol i rezervni član Mia Kršul s mentorom prof. Oliverom Šimčićem.

ekipe4

Natjecanje se odvijalo na šest radilišta. Na prva četiri radilišta ekipe su imale pismeni ispit na kojemu su pokazale teorijsko znanje o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, o HCK, o međunaornom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te o pružanju prve pomoći. Na svakom radilištu vrijeme zadržavanja bilo je deset minuta, od toga osam minuta za rješavanje ispita i dvije minute za davanje uputa i podjelu ispita.

ekipe4

Peto i šest radilište bilo je praktičnog karaktera gdje je prikazana realistično nesreća i ozljede koje se mogu dogoditi u školi i oko škole. Tu se ekipe zajedno rješavale zadane situacije. Vrijeme rješavanja praktičnog zadatka bilo je osam minuta, a ocjenjivanje ekipe i komentar suca dvije minute.

Ove godine simulirana je nezgoda u školskoj kuhinji za vrijeme ručka i nezgoda na školskom igralištu, a ekipe su trebale riješiti sljedeće nezgode: posjekotinu podlaktice, opekline 1. stupnja i uganuće, zatvoreni prijelom, strano tijelo u desnoj šaci, oguljotina brade i panična reakcija.

ekipe3

– Za provedbu natjacanja, kaže ravnateljica GD Crvenog križa Višnja Peričić, zaslužni su volonteri Crvenog križa, raspoređeni na radilištima kao suci Nela Pavković, dr. Daniela Dabaska Novkovski, Ana Maričić, Milena Šamal, Marina Jovanović, a u raznim komisijama i povjerenstvima za provedbu sudjelovali su Sanjin Đujić, Vladojka Buneta, Sofija Blažević i Mladen Butorac te glumci za scenarije nezgoda – članovi mladeži HCK Dajana Frković, Lucija Gojak, Ivan Mataija, Lucija Bebić, Dorotea Dražić i Lucija Trišić, a za ozljede koje su prikazane realno pobrinula se šminkerica Višnja Maričić.

Skip to content