Novosti


U NOVOM VINODOLSKOM PREDSTAVLJENA KNJIGA „POLAK OBIČAJA I NAVADE STARE

U povijesnom ambijentu Starog grada u Novom Vinodolskom je, u nazočnosti brojnih posjetitelja, predstavljena knjiga Polak običaja i navade stare -Mesopusni običaji Novog Vinodolskog – usmena pučka  drama. Izdavač te jedinstvene kapitalne publikacije o novljanskim mesopusnim običajima je Katedra Čakavskog sabora „Novljansko kolo“ koja je još prije četiri godine prihvatila ideju o izdavanju knjige. Značaj knjige je što je u njoj na jednom mjestu skupljen i prikazan cijeli novljanski običaj usmene narodne drame u Hrvatskoj, a cilj je bio zabilježiti i s različitih aspekata – kulturnog, povijesnog, etnološkog, muzikološkog i političkog – pokazati specifične mesopusne običaje Novog Vinodolskog te predočiti ih kao jedinstveni stručni priručnik za sve sudionike održavanja mesopusnog ceremonijala. Prvenstveno to se odnosi na opis ženske i muške narodne nošnje, novljanskih narodnih pjesama, sopnji i sopila, opisa mesopustara i njihovih obveza i izgleda te ostalog što je manje poznato mlađim generacijama.

 knjiga01

Upravo zahvaljujući ovoj knjizi nadležna tijela Republike Hrvatske donijela su odluku o proglašenju novljanskog mesopusnog narodnog običaja  i novljanskog kola, kao izvorno sačuvane usmene pučke drame, spomenikom kulture.

U prvom dijelu prezentacije knjige Polak običaja i navade stare članovi KUD-a Ilija Dorčić  prikazali su mesopusne običaje Novog Vinodolskog, zatim je glavni urednik knjige dr. sc. Branko Blažević govorio o značaju čuvanja novljanskih mesopousnih običaja i pučke drame, koji čuvaju identitet grada te zahvalio autorima, recenzentima, Gradu, institucijama kulture, sponzorima i svima koji su omogućili izdavanje knjige. Knjigu su predstavili recenzenti akademik Petar Strčić, maestro Dušan Prašelj i etnolog mr. sc. Branko Kukurin te grafički i likovni urednik akademski slikar Ivan Balažević, a program je vodila prof. Barbara Kalanj Butković, ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski.

Na 304 stranice  knjige, koja je bogato ilustrirana fotografijama, osim uvoda, novljanski narodni mesopusni običaj opisan je u osam poglavlja. U prva četiri poglavlja  opisani su osnovni  elementi poput mjesta i vremena održavanja usmene pučke drame, njezine radnje, glumaca, (koje čine mesopustari, sudionici novljanskog kola, sudionici mlade mesopustove i sudionici sprogoda mesopustu), glazbe, plesa i instrumenata (novljanske narodne pjesme – sopile i sopnja, melodije, ritma i vrste koraka u novljanskom kolu. U petom poglavlju opisana je kostimografija –  muške i ženske narodne nošnje. U knjizi je dat i detaljan opis svih sudionika mesopusne povorke. U šestom poglavlju  navedeno je sve ono što su i kako su pjesnici doživljavali novljanski mesopust, a u sedmom o čuvanje kulturnog blaga Novog Vinodolskog kroz institucije Grada Novog Vinodolskog, jer su novljanski narodni običaji za vrijeme mesopusta bili i ostaju najznačajniji dio novljanskog identiteta odnosno identiteta grada Novog Vinodolskog i svih onih koji u njemu žive. U osmom dijelu navedeno je kazalo pojmova čakavskih domaćih izraza vezanih uz običaj. Uz knjigu promoviran je i nosač zvuka – CD- s presnimljenim pjesmama sa starih magnetofonskih vrpci. Knjiga još sadrži i pojmovnik, popis literature kao i sažetak na engleskom jeziku.

Autori su dugogodišnji sudionici novljanskih pučkih običaja, kulturni i javni djelatnici Novog Vinodolskog, poput pokojnih dr. Milana Mažuranića, prof. dr. sc. Dragomira Babića, Jose Sokolića – Kozarića, Davorina Ježića te živući  Miljenko Žanić, Srećko Kabalin, Bojan Zoričić, Karmen Butorac, Drago Žanić, Fedor Mudrovčić, Franjo Deranja, Nikica Piškulić – Juraš, Joso Šamanić, Dušanka Piškulić, Mira Blažević, Đurđica Krišković i Branko Blažević. Tekstovi su ilustrirani fotografijama iz arhiva Ivana Balaževića, Branka Kukurina i Fedora Mudrovčića. Recenzenti knjige su Srećko Kabalin, maestro Dušan Prašelj, akademik Petar Strčić, mr. sc. Branko Kukurin.

Knjigu je uredio uređivački odbor u sastavu Branko Blažević, Ivan Balažević, Franjo Butorac, Fedor Mudrovčić, Bojan Zoričić i Miljenko Žanić, a glavni urednik i redaktor je Branko Blažević. 

Skip to content