Novosti


U NOVOM VINODOLSKOM SVEČANO OTVOREN MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2015.

PA150220

U prepunoj dvorani Doma kulture u Novom Vinodolskom vrlo svečano je otvorena nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2015. godine i obilježena 170 godišnjica djelovanja Narodne čitaonice i knjižnice u Novom Vinodolskom. Zamjenik ministra kulture Alen Kajmović proglasio je otvorenim Mjeces hrvatske knjige 2015., čestitajući pritom Novljanima na velikoj obljetnici njihove Narodne čitaonice i knjižnice, dodajući kako Novi Vinodolski ima neprocjenjiv značaj kroz knjižnicu i čitaonicu te povijesne ličnosti. Mjesec hrvatske knjige tradicionalno promovira knjigu i knjižnice i stavlja knjigu na mjesto koje joj pripada – rekao je Kajmović.

PA150225

Otvarajući skup, nakon himne, koju je izvela muška klapa Vinčace, ovogodišnji pobjednici Festivala hrvatskih klapa u Omišu i mladih sopilaša, ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice prof. Barbara Kalanj Butković, pozdravila je nazočne pjesmom Davida Kabalina – Vinodolskog te zaželjela svima dobrodošlicu u, kako je naglasila: “našem starom kamenitom gradu, gradu bogate kulturne povijesti, Vinodolskog zakona, jednog od najstarijih pravnih kodeksa u Europi iz 1288. godine, gradu glagoljice, narodne pjesme, običaja i nošnje, gradu slavnih Mažuranića i još mnogih uglednih ličnosti iz naše znanstvene i kulturne povijesti”.

PA150235

Barbara Kalanj Butković je govorila o Ulozi i značaju Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski, koja je osnovana davne 1845. godine na inicijativu novljanskog svećenika Josipa Mažuranića. ” U tom razdoblju ilirskog pokreta narodne čitaonice su imale prvorazrednu ulogu u borbi protiv germanizacije i mađarizacije, odnosno produbljivanja nacionalne svijesti. Takvu ulogu imala je i novljanska narodna čitaonica i knjižnica. Vrlo brzo je postala kulturno središte cijelog vinodolskog kraja, čijem je djelovanju zamah dao i rad slavnih Novljana – iliraca, braće Antuna, Ivana i Matije Mažuranića…Danas se možremo pohvaliti novim preuređenim i proširenim prostorom te slavne i značajne institucije vinodolskog kraja. Njezino djelovanje i značaj uz Grad Novi Vinodolski prepoznali su  i Ministarstvo kultutre i Primorsko – goranska županija koji su uložili značajnija sredstva za njezino proširenje i uređenje. …Sadašnji prostor knjižnice i čitaonice se prostire na 300 četvornih metara. Djeca i mladež dobili su svoje odjele, a s efikasnom organizacijom prostora dobilo se nekoliko mjesta u knjižnici koja su namijenjena studijskom radu, te prostor za neknjižničku građu. Mnogi korisnici čitaonicu doživljavaju kao dveni boravak grada. Danas je to ona u pravom smjslu riječi i postala… Knjižnički fond je dosegao broj od 23 000 svezaka, a člansku iskaznicu ima 1200 Novljana. Godišnje se nabavlja oko 1500 svezaka, više desetaka naslova periodike namijenjene djeci i odraslima, te multimedijska građa. Od 2002. do 2014. korišten je računalni program Medved, a od prošle godine kompletno poslovanje unaprijeđeno je knjižničnim programom ZAKI, dobrom suradnjom s Knjižnicama Grada Zagreba i informatičkom kućom VIVA INFO te našom matičnom službom iz Rijeke koja nam je omogućila adekvatnu edukaciju” –  navela je, uz ostale bogate djelatnosti Knjižnice, ravnateljica Barbara Kalanj Butković. 

PA150249

U ime gradonačelnika Olega Butkovića nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Velimir Piškulić, a u ime župana Primorsko – goranske županije Erik Fabijanić, predsjendik Skupštine PGŽ, koji je rekao da je Novi Vinodolski kolijevka pismenosti i kulture i da je s razlogom odabran za domaćina otvaranja manifestacije Mjesec hrvatske knjige.

PA150227

Pozdravljajući skup Davorka Bastić, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2015.,  naglasila je da su knjižnice važan kulturni segment života svake sredine. – Mjesec hrvatske knjige je velika nacionalna manifestacija koja uključuje sve koji vole knjigu, posebno u Godini svjetlosti, dodala je, te će 23. listopada biti provedena akcija “upali lampicu” u svim knjižnicama, domovima, kafićima… svima da se kaže koliko je knjižnica važna. Nazočne je pozdravila i Blaženka Peradenić Kotur u ime Nacionalne sveučilišne knjižnice i Hrvatskog knjižničarskog društva, čestitajući nacionalnu manifestaciju otvaranja Mjeseca hrvatske knjige, a novljanskoj Knjižnici veliku obljetnicu.

PA150239

U kulturno – umjetničkom programu nastupili su djevojčica Lucija Svetić, pobjednica Kvarnerića, klapa Vinčace, Mali mesopustari, koji su pozdravili skup gromoglasnom glazbom, Miljenko Žanić, pisac Žitka, KUD Ilija Dorčić, djeca iz Dječjeg doma Braća Mažuranić, koja su izvela igrokaz o životu porodice Mažuranić, što su nazočni popratili dugotrajnim aplauzom. 

Skupu su bili nazočni uz brojne Novljane i akademici Josip Bratulić i Petar Strčić, izaslanik nadbiskupa mons. Nikola Uravić, ravnatelji knjižnica iz Primorsko – goranske žuaonije te grupa djece iz OŠ Čavle.

PA150257

Pokrovitelj  Mjeseca hrvatske knjige je Ministarstvo kulture RH, organizator Knjižnice grada Zagreba, pokrovitelj svečnog otvaranja je Grad Novi Vinodolski, a suorganizator svečanog otvaranja je Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski.

Skip to content