Novosti


U Novom Vinodolskom započeo 4. EIP-AGRI team week

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Novog Vinodolskog održana radna sjednica u okviru EIP-AGRI TEAM WEEK-a koji se održava od 3. do 7.srpnja u Novom Vinodolskom i to u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore. Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković zaželio je dobrodošlicu svim sudionicima te ugodan boravak u Novom Vinodolskom.

Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog – Tomislav Cvitković

Naime, četvrti EIP-AGRI tjedan okupio je 45 sudionika iz gotovo svih europskih zemalja, koji čine mrežu europske zajedničke poljoprivredne politike, a koju je uspostavila Europska unija s ciljem razmjene iskustava i primjera dobre prakse, izrade strateških dokumenata, evaluacije i praćenja zajedničke poljoprivredne politike.

Grad Novi Vinodolski izabran je kao grad domaćin četvrtog EIP-AGRI tjedna iz razloga jer upravo iz Novog Vinodolskog dolazi jedna od operativnih skupina mreže – poljoprivredna zadruga API Kvarner.

Zadruga API KVARNER prva je operativna skupina u poljoprivrednoj mreži europske zajedničke poljoprivredne politike s ovog dijela Jadrana, koja je ostvarila projekt uspostave kratkog lanca opskrbe financiranog iz Programa ruralnog razvoja odnosno mjere ‘Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske’. Zadruga kao takva sudjeluje u kreiranju inovacija i doprinosi ruralnom razvoju našega kraja. Voditelji zadruge članovima mreže iz gotovo cijele Europe danas će u svom sjedištu u Krmpotama predstaviti projekt Uspostava kratkog opskrbnog lanca „PLAVO MORE – ZELENE PLANINE“ uz degustaciju i promociju autohtonih proizvoda lokalnih poljoprivrednika poput maslinovog ulja, vina, meda, trešanja, proizvoda od suhih smokava, aronije.

U jutarnjem dijelu programa, na radnoj sjednici mreže prisutnima su se, uz gradonačelnika Cvitkovića kratko obratili voditelj tima EIP-AGRI Support Facility Pancôme Elouna Eyenga, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Nakon pozdravnih govora, sudionicima su predstavnici Ministarstva poljoprivrede predstavili planove operativnih skupina na području Hrvatske i buduće perspektive organizacije i implementacija AKIS-a u Hrvatskoj.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede – Zdravko Tušek

 

Voditelj tima EIP AGRI – Pancome Elouna Eyenga

U pripremu EIP-AGRI tjedna uključeni su mnogi hrvatski i strani predstavnici, stručnjaci, poljoprivrednici. Cilj ovih susreta je pomoći u izgradnji snažnih tokova znanja i ubrzati inovacije u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima.

Aktivnosti EIP-AGRI-a povezuju istraživanje i praksu, spajaju ljude i različite vrste inovativnih projekata s više aktera, a članovi mreže sudjeluju u organizaciji radionica, fokus grupa, seminara, posjeta gospodarstvima i operativnim skupinama.

Članovi mreže u Novom Vinodolskom će boraviti do kraja tjedna, a posjetit će i druge zanimljive lokacije u Primorsko-goranskoj županiji – Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici i farmu Lužak u Liču.

Skip to content