Novosti


U PAVLOMIRU PREDSTAVLJENA KNJIGA MILORADA ZORIČIĆA „RUŽICA VINODOLA” I PROSPEKT RUŽICA VINODOLA

U povodu desete godišnjice Ružice Vinodola, u vinogradima Pavlomira predstavljena je knjižica Milorada Zoričića „Ružica Vinodola“ i prospekt istog naziva, čiji je autor Ivan Balažević, akademski slikar grafičar iz Novog Vinodolskog. Knjigu je predstavio autor Milorad Zoričić i direktorica Turističkog ureda TZ Vinodolske općine Iris Bruketa, a prospekt direktor Ureda TZ Grada Novog Vinodolskog Vladimir Butković.

Knjiga „Ružica Vinodola“ obrađuje razdoblje od 2004. do 2013. godine, od kada se održava istoimena manifestacija, nastala po legende o Ružici, najmarljivijoj i najljepšoj djevojci, koja se birala na kraju berbe i ovjenčana vinovom lozom i grožđem uz svirku i pjesmu berača otpraćena u grad. Suvremena Ružica nastala je na tragu nekadašnjih vinodolskih običaja u berbi grožđa, nudeći turistima i gledateljima zabavan i zanimljiv program tijekom nekoliko dana.

zeljak03

Osim toga, u knjizi su obrađeni kao zasebne cjeline Vinodol, Krčki knezovi Frankopani i Vinodol, Vinogradarstvo i vinarstvo Vinodola od početka 19. stoljeća do danas i na kraju tekst Alekseja Gotthardy – Pavlovskog , dipl. etnologa, koji je osuvremenio Ružicu u zabavnu i kulturnu manifestaciju, a na osnovi legende o Ružici.

Prospekt Ružica Vinodola je na šesnaest stranica, s obiljem fotografija s natjecanja Ružica Vinodola, uz tekst Alekseja Gotthardyja – Pavlovskog na hrvatskom, njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku, a namijenjen je turistima koji borave u Novom Vinodolskom i njegovoj rivijeri.

Direktor Pavlomira d.o.o. Miroslav Palinkaš  je u povodu 15. obljetnice vinograda u Pavlomiru, nazdravio svima s pjenušcem 1288. proizvedenim iz grožđa u Pavlomiru.

zeljak04

Na kraju su dodijeljene zahvalnice svim dosadašnjim  natjecateljicama za Ružicu Vinodola, svima koji su na bilo koji način bili vezani za tu manifestaciju, a posebno su zahvalnice uručene Veliboru Topolovcu, Katarini Hauptfeld i Niki Grguriću – Grgi.

Skip to content