Novosti


U PETAK I SUBOTU, 28. i 29. LIPNJA MEĐUNARODNI “5. RALLY NOVI VINODOLSKI 2013.”

Peti put u posljednjih nekoliko godina najbolji relijaši stižu  u staru bazu Novi Vinodolski. Naime, „5. Rally Novi Vinodolski 2013.“ održava se u petak i subotu, 28. i 29. lipnja, u organizaciji Automobilističkog saveza Primorsko-goranske županije u  okruženju i pod pokroviteljstvom  Grada Novog Vinodolskog i  Vinodolske općine čiji su čelnici prepoznali ovu sportsku manifestaciju kao izvanredan „proizvod“ kojim se promovira ovo područje, a posebno značajno je to u ljetnom terminu čime se na svojevrstan način najavljuje i otvara nova puna turistička sezona. Peto  ovogodišnje bodovno natjecanje rally sezone Međunarodnog regionalnog prvenstva Hrvatske i Državnog prvenstva Hrvatske bit će ujedno i bodovno natjecanje  Prvenstva Auto i karting lige Zapad i Prvenstva Primorsko-goranske županije – navedeno je na press konferenciji u u novljanskoj gradskoj vijećnici. Organizatoru su pristigle su 33 prijave iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske.

miro1

Na fotografiji Miroslava Krpana su četverostruki pobjednici rallya Novi Vinodolski Juraj Šebalj i Toni Klinc.

 

-Od prvog smo se dana aktivno uključili u ovu automobilističku manifestaciju kao pokrovitelji sa željom da budemo dobri domaćini čime upotpunjujemo programske aktivnosti čitavog novljanskog kraja. U suradnji s organizatorom uložili smo napore prvenstveno u cilju zadovoljavanja sigurnosnog aspekta sudionika i gledatelja. Pozivamo sve posade da se slobodno otvore prema ljudima ovog kraja i na brojne upite o tehničkim karakteristikama vozila i uvjeta na stazama odgovore ljubiteljima brzina jer oni to od njih i očekuju. Uostalom, žele biti aktivni dio manifestacije. Stoga „gas do daske“, narod neka se zabavlja – istakao je Neven Pavelić, predsjednik Gradskog vijeća Novog Vinodolskog.

Gost pressice bio je  jedini domaćin, ujedno inicijator i pokretač Rallya Novi Vinodolski Novljanin iz Bribira Marinko Stanić, od ove sezone član AK Opatija Motorsport kojem će u prvom ovogodišnjem nastupu  na suvozačko sjedište „Honda Civic TypeR“ sjesti  kćerka Jelena. Prošle godine izvrstan rezultat, treće mjesto izazov je koji se ne propušta:

-Prije šest godina bilo je teško zamisliti da ćemo ustrajati. Ali, evo nas opet tu uz svesrdnu pomoć lokalne zajednice Grada Novog Vinodolskog i Općine Vinodolske, kao i žitelja ovog kraja. Prošlogodišnji rezultat mnoge je iznenadio, ali mami me u jačoj u boljoj konkurenciji što bliži istom. Stoga uz svoju Jelenu očekujem dobar nastup, samo neka nas Honda sluša. Gledateljima upozorenje da slušaju službe organizatora duž brzinaca jer rally je opasan sport, a uživati mogu i kao sudionici na Shakedownu u Bribiru koji sat prije službenog starta kada će moći biti suvozačima najboljim relijašima Hrvatske i okolice – poruka je Marinka Stanića.

Među 33 posade posebno treba istaknuti dvije i to Zagrepčane Juraja Šebalja i Tonija Klinca, najtrofejniji hrvatski rally dvojac, ujedno pobjednike sva četiri dosadašnja novljanska rallya. Za peti napad na tron odabrali su pravu poslasticu – nastup u prestižnom automobilu „Škoda Fabia S2000“ za koji je Šebalj poručio kako mu je to samo trening, upoznavanje i priprema za jesenji nastup na jubilarnom 40.Croatia rallyu u Istri. No, na startu neće biti usamljen u ovakvom rijetkom automobilu u rukama hrvatskih asova. Svoj prvi rally nastup u identičnom automobilu prijavio je i višestruki državni prvak kruga i brda Riječanin Dino Butorac koji će uz klupskog kolegu iz AK Opatija Motorsport, jednog od najiskusnijih hrvatskih relijaša Elvina Svetića pokušati pobrkati računicu favoritima. I Šebalj i Butorac odradili su talijanske testove i  u Fabiama i spremni su suprotstaviti se „Mitsubitshi Lancerima EVO IX“ – trenutno vodećem hrvatskog prvenstva porečko-zagrebačkom tandemu Daniel Šaškin-Damir Bruner (AK D.T.Poreč) i iskusnom mađarskom paru Janos Szilagy-Botond Csanyi koji brane boje zagrebačkog AK Delta Sport.

Servisno parkiralište biti će smješteno u strogom centru na sportskom igralištu nadomak startno-ciljne rampe. Na 20-tak metara od rampe koja je na spoju novljanske šetnice Korza hrvatskih branitelja i Trga Vinodolskog zakona, na Trgu Frankopana biti će tehnički prijam vozila, nadomak sjedišta organizatora što je u gradskom Centru za kulturu. Ukupna duljina rallya je  288,45 km, a na osam brzinaca otpada 78,22 km.

Verifikacija posada je u četvrtak,27. lipnja od 18 do 20 sati, ali i u petak od 9 do 13 sati kada se istovremeno odvija i tehnički prijam automobila. Shakedown se vozi od 15 do 17 sati ( prometnica od mjesta Jergovo do table Bribir cca 2,5 km), a start prvog vozila uslijediti će u 18,01 sati. Posade potom očekuju dva identična brzinska ispita „Bribir“ ( 2,54 km) sa startom u 18,24 i 19,37. sati. Subotnji program kreće iz „noćnog“ parka u 10,01 sati, a potom slijedi šest brzinaca na dvije lokacije: Grižane (9,48 km) sa startom u 10,44 sati, 13,15 i 15,46 sati, te Lukovo (14,90 km) sa startom u 11,17 sati, 13,48 i 16,19 sati. Cilj je u 18,15 sati. Start i cilj moći će se promatrati i u „live“ prijenosu na stranici TZ Novi Vinodolski www.tz-novi-vinodolski.hr  – naveo je u priopćenju s pressice Miroslav Krpan, u ime organizatora.

Skip to content