Novosti


U POVODU 135 GODINA TURIZMA ODRŽANA SVEČANA SKUPŠTINA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA NOVOG VINODOLSKOG

Vrlo svečano proslavljena je 135. obljetnica organiziranog turizma u Novom Vinodolskom. Na svečanoj skupštini Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog, na terasi hotela Lišanj, predsjednik skupštine i gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković kazao je da Novi Vinodolski očekuje svjetlija i bolja budućnost, ne samo u turizmu, nego i u svim ostalim segmentima razvoja Grada. Puni smo optimizma i vjere u uspjeh – naglasio je Butković.

zeljak01

Kronološki je govorio o razvoju turizma u Novom od 1878. do danas. Osvrnuo se i na analizu turističkih rezultata, posebno ističući rezultate od siječnja do srpnja ove godine koji su na razini prošlogodišnjih. Vezano za smještajne kapacitete, na području Grada je osam hotela koji ukupno imaju 2250 postelja, u sedam odmarališta je ukupno 347 postelja. U četiri kampa može se smjestiti 2 800 gostiju, u privatnom smještaju je 5 050 postelja. Sveukupno je na području Grada 10 447 smještajnih jedinica, od toga hoteli čine 21,53 posto, kampovi 26,80 posto,odmatrališta 3,33 posto, a privatni smještaj 48,34 posto.

– Iz statistike je vidljiva izrazito nepovoljna struktura smještajnih jednica na području Grada Novog Vinodolskog. Naime, svega 21,53 posto u strukturi otpada na hotele i pansione, a kad znamo da je unutar toga postotka  oko 40 posto smještaja na nivou jedne i dvije zvjezdice, nameće se nužna potreba podizanja kvalitete postojećih objekata, kao i potreba izgradnje novih u narednom periodu. U tom smislu je i donijeta prostorno – planska dokumentacija (UPU) za najatrkativije lokacije u Novom, na kojima je predviđen razvoj hotelskih kapaciteta.  

zeljak02

– Na nama je da Novi Vinodolski pozicioniramo među pet najpoželjnijih destinacija u Hrvatskoj – naglasio je Oleg Butković istaknuvši da se već ove godine događaju pozitivni pomaci vezani za hotelske kapacitete. Na najatraktivijim lokacijama nalaze se hoteli Klek, San Marino i Lišanj te TN Povile, nad kojima je bila ovrha i koji su prodani, a od investitora se očekuje u narednim godinama razvoj kvalitetnih hotelskih kapaciteta, budući da je urbanističkim planovima na tim atraktivnim lokacijama moguće graditi samo hotelske kapacitete.

Govoreći o Hotelima Novi d.o.o., najvećem gospodarskom subjektu u Gradu, čiji se dugovi penju i do nekoliko milijardi kuna, Butković je pozvao Vladu Republike Hrvatske i državne institucije da se uključe u rješavanje toga “gordijskog čvora”, za što smatra da rješenja postoje, čime bi se omogućio daljni razvoj te tvrtke, zapošljavanje domaćih ljudi i uredno plaćanje obveza.

Za marinu u Novom izdane su sve građevinske dozvole i očekuje se početak gradnje. Također, Butković je najavio i izgradnju novih nautičkih vezova u uvali Muroskva, za što je data podrška Županijske lučke uprave i Primorsko – goranske županije.

– U proteklih osam godina uložili smo u infrastrukturu sto milijuna kuna, a sada smo se okrenuli prema europskim fondovima. Novi Vinodolski je postao poželjan grad, dobitnik je mnogih nagrada – Plavog cvijeta Kvarnera, Srebrnog cvijeta Europe i mnogih drugih te smo stali uz bok Rabu i Krku. Za realizaciju ovih investicija dajemo zeleno svjetlo investitorima da ih uspješno realiziraju. Odao je počast i zahvalio svima onima koji su generacijama razvijali turizam i zaslužni su za dobre rezultate. Godine 1931. zabilježeno je 45 tisuća noćenja, a danas je taj broj veći od petsto tisuća noćenja – zaključio je gradonačelnik i predsjednik skupštine TZ Grada Novog Vinodolskog.

Pokrovitelj proslave 135. obljetnice turizma u Novom Vinodolskom je predsjednik republike Hrvatske Ivo Josipović, a supokrovitelj je Ministarstvo turizma RH.

Čestitke na velikoj turističjoj obljetnici uputili su Erik Fabijanić, predsjednik Skupštine Primorsko – gpranske županije i Ivica Jerčinović, uime TZ i Vinodolske općine.
Na skupu su bili nazočni i Saša Đujić, saborski zastupnik SDP-a, direktori turističkih zajednica i ostali gosti.

Program je vodila Barbara Kalanj Butković, a u glazbenom dijelu nastupili su Joso Butorac, ženska klapa Puntape i Pučki pivači.

Skip to content