Novosti


U POVODU DANA GRADA NOVOG VINODOLSKOG NA SVEČANOJ SJEDNICI URUČENA NAGRADA GRADA – POČASNA GRAĐANKA GRADA PROF. DR. SC. VESNA GOLUBOVIĆ

dan gr1

U prepunoj dvorani Doma kulture u Novom Vinodolskom održana je svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana Grada, 6. siječnja,  na datum kada je u Novom Vinodolskom 1288. godine potpisan Vinodolski zakon između tadašnji devet vinodolskih općina i knezova Frankopana kojim je prvi put u Europi regulirana zaštita ljudskih prava i sloboda. U povodu Dana Grada na sjednici je uručena je Nagrada Grada – Počasna građanka Grada Novog Vinodolskog prof. dr. sc. Vesni Golubović.

dan gr2

Predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić kazao je pozdravljajući nazočne: „ I danas kada svi vodimo borbu protiv financijske i moralne krize, kojoj se još uvijek ne nazire kraj, odgovornost je velika  nadolazećim generacijama, našim mladim sugrađanima kojima moramo pružiti bolju budućnost te životnu i materijalnu sigurnost. Zato mi vijećnici imamo veliku odgovornost pri donošenju odluka  koje donose daljnji napredak i prosperitet našeg grada smatram dosadašnji rad Gradskog vijeća vrlo aktivnim i odgovornim.“

dan gr5

Neven Pavelić dalje je rekao da izvršna vlast i Gradsko vijeće odlično surađuju bez obzira na ponekad različito mišljenje. U 2014. godini održano je sedam sjednica Vijeća na kojima su se razmatrale 74 točke dnevnog reda, među kojima je doneseno pedeset odluka, šest rješenja te mnogi pravilnici. Posebno je istaknuo donošenje izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Muroskva, gdje su se stvorili uvjeti za realizaciju projekta luke u uvali Muroskva – mogućnosti  gradnje lukobrana i priveza za 180 plovila. Također, donijete su izmjene UPU-a naselja Novi Vinodolski. Izmjenama tih planova izmijenit će se pojedine odredbe po zahtjevima investitora koje se odnose na gradnju hotela na području Grada što sigurno u bližoj budućnosti donosi zapošljavanje i nova radna mjesta. Pozvao je građane da prisustvuju sjednicama Gradskog vijeća koje su otvorene te da se i dalje obraćaju svojim pitanjima, prijedlozima i idejama pa i problemima „jer od vas smo izabrani i prema vama moramo biti ozbiljni i odgovorni“. Pozvao je na građane zajedništvo jer tako se može najviše napraviti za svoj grad, a Hrvatskoj je poželio da izađe na pravi put.

dan gr3

Gradonačelnik Oleg Butković govorio je o aktualnoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, naglasivši da BDP pada već 12. kvartal  te da zemlja još nije našla izlaz iz krize.

– Iza nas je jedna teška godina, no unatoč tome odgovorili smo na sve nedaće i probleme koji nas tište i mogu izraziti zadovoljstvo na svemu onome što smo učinili. Novi Vinodolski nije na rubu siromaštva kao lokalne jedinice u drugim dijelovima Hrvatske, ima nezaposlenih, ali vjerujem da ćemo brzo izaći iz krize. Zbog nove porezne preraspodjele Novi je ostao bez dva milijuna kuna, drago mi je da će ljudi dobiti koju kunu više, ali žalosno je da su gradovi i općine dovedeni u situaciju da se moraju boriti kako bi održali standard. U Novom smo znali odgovoriti na te izazove ne dovodeći u pitanje realizaciju naših projekata – kazao je gradonačelnik Butković, ističući da se u Novom nisu bavili politikantstvom, već su prihvatili izazove, zajedništvo i dijalog oko strateških projekata oko kojih je u Gradskom vijeću postignut konsenzus svih političkih stranaka.

dan gr9

Gradonačelnik Butković nabrojio je najznačajnije projekte započete u Novom Vinodolskom koji bi trebali donijeti nova radna mjesta i bolji standard. Tako je od države dobiveno 13 milijuna kuna za realizaciju aglomeracije – uređaja za pročišćavanje  voda i kanalizacije, koji projekt treba započeti realizirati 2016. godine sredstvima iz europskih fondova. U uređenje plaža na Bribirskoj obali uloženo je 1,3 milijuna kuna od toga je 800 tisuća kuna dobiveno od Ministarstva turizma. U 2015. nastavlja se dalje uređenje Bribirske obale – naveo je gradonačelnik. Spomenuo je uređenje domova kulture u Donjem Zagonu, Bateru i Povilama, asfaltiranje cesta, izgradnju od privatnih investicija najavio je da 1. travnja počinje realizacija projekta marine u luci Muroskva, dok je za marinu u centru Novog kazao da će se od države tražiti da se raskine ugovor s dosadašnjim koncesionarom i traćiti ozbiljan investitor. Cilj nam je da Novi postane nautički centar Primorsko – goranske županije i cijelog Jadrana – istaknuo je gradonačelnik Butković. Dalje je naveo projekte izgradnje hotela Klek, gradnje ulaza u Poslovnu zonu Zapad, kanalizacijskog sustava Prisika, lukobrana u Klenovici te inicijativu s kojom je izašao u javnost o gradnji obilaznice Novog Vinodolskog. – To nije predizborni trik nego potreba jer bez toga nema projekata i razvoja turizma u Novom. Novi Vinodolski je danas uz Omiš prometno najzagušenije mjesto na Jadranu, kada dnevno kroz njega ljeti prođe oko šesnaest tisuća vozila. Imamo spremnu projektnu dokumentaciju, razgovarali smo s Hrvatskim cestama koje su spremne na taj projekt koji bi se gradio europskim sredstvima – naglasio je Oleg Butković.

dan gr8

Posebno je istaknuo dobru suradnju sa susjednim lokalnim jedinicama i Primorsko – goranskom županijom koja je financirala mnoge projekte koji su se realizirali u Novom Vinodolskom.

dan gr7

Čestitajući Dan Grada zamjenik primorsko – goranskog župana Petar Mamula istaknuo je jako dobru suradnju s Gradom Novim Vinodolskim koji kako je naglasio ide naprijed unatoč krizi te izrazio nadu da potitivni trendovi najavljuju izlazak iz krize, ako ne ove onda iduće 2016. godine. Gradonačelniku je darovao suvenir od ledenom kišom uništenog goranskog drveta koji podsjeća na tu prirodnu katastrofu, ali i promovira finalizaciju drvne građe u Hrvatskoj. Čestitku je uputio i saborski zastupnik Josip Borić koji je rekao da su lokalne jedinice odlukom Vlade RH ostale bez značajnih prihoda, što ih dovodi u teškoće te da mladi odlaze, što nije toliko izraženo u Novom i PGŽ. U ime svih predstavnika prijateljskih gradova i općina čestitku Gradu Novom uputio je Tomislav Klarić, gradonačelnik Grada Bakra i saborski zastupnik, koji je naglasio da kada je došao u Hrvatski sabor da ga je iznenadila lakoća donošenja zakona koji onda graove i općine dovode u velike teškoće. Istaknuo je kako će unatoč odluci o odustajanju od Žute Lokve, gradonačelnici Bakra, Novog Vinodolskog, Senja i Brinja neće odustati od borbe za tu žilu kucavicu cijelog primorskog i ličko – senjskog kraja.

dan gr10

 

NAGRADA GRADA

Nagradu Grada – Počasna građanka Grada Novog Vinodolskog prof. dr- sc. Vesni Golubović svečano su uručili gradonačelnik Oleg Butković i predsjednik Gradskog vijeća, a nazočni su to nagradili dugotrajnim pljeskom.  Zahvaljujući u emotivnom obraćanju prof. dr. Vesn Golubović kazala je da su joj Novi i njegovi stanovnici pružili puno lijepoga tijekom godina, a ona je sretna što se, kazala je, kao liječnik anesteziolog na intenzivnoj terapiji mogla odužiti.

Uz prof. dr. Vesnu Golubović, nagradu Grada – Počasni građanin dobio je prije nekoliko godina prof. dr. sc. Ljubo Pavelić.

dan gr9

GOSTI NA SVEČANOJ SJEDNICI

Svečanoj sjednici bili su nazočni vlč. Ivan Peranić, župnici Hrvoje Poljak i Jaroslav Wilczynski, saborski zastupnici Tomislav Klarić i Josip Borić, Petar Mamula, zamjenik primorsko – goranskog župana, Darko Nekić, gradonačelnik Grada Senja, Silvija Crnić, zamjenica granačelnika Grada Crikvenice, Lovorko Gržac, predsjednik Gradskog vijeća Crikvenice, Zlatko Fumić, načelnik Općine Brinje, Veljko Miškulin, predsjednik Županijskog suda Rijeka, Jure Tonković, gradonačlenik Grada Ogulina i Damir Volf, načelnik Policijske postaje Crikvenica.

dan gr6

SUDIONICI U PROGRAMU

Program je vodila prof. Barbara Kalanj Butković. Sudjelovali su mladi sopilaši Danko Pipinić i Mislav Smolčić, klape Puntape i Vinčace, Pučki Pivači, učenice OŠ Ivana Mažuranića Ana i Franka Gašparović, a najveći pljesak dobili su učenici OŠ koji su recitirali „Živimo zajedno s razlikama“ i male balerine „Latice“ te Joso Butorac, s čijom je pjesmom završio službeni dio svečane sjednice.

DAN GR12

CVIJEĆE I SVIJEĆE

Prije svečane sjednice predstavnici Grada Novog Vinodolskog položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred spomen ploča u holu Gradske uprave te minutom šutnje odali počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu iz Novog Vinodolskog i borcima NOR-a.

dan gr4

U ČAST DANA GRADA

U čast Danu Grada gradski komunalci su poklonili uređen ulaz na Obalu Petra Krešimira IV, koji simbolizira Vinodolaki zakon i glagoljski natpis Grada Novog Vinodolskog.

Skip to content