Novosti


U POVODU MJESECA HRVATSKE KNJIGE U NOVLJANSKOJ ČITAONICI ODRŽANO NAATJECANJE UČENIKA U ČITANJU NAGLASNJE

U povodu Mjeseca hrvatske knjige i Europske godine čitanja u novljanskoj Narodnoj čitaonici i knjižnici održano je natjecanje u čitanju naglas u koje mu su sudjelovali učenici od trećeg do šestog razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića. U natjecanju je bio 21 sudionik, 13 iz trećih i četvrtih razreda i osmero iz petih i šestih razreda. U konkurenciji 3. i 4. razreda pobjednici su Nika Butković, 4b, drugo mjesto osvojio je Jakov Filipović, 3b, a treće Franka Gašparović,4b, dok je u konkurenciji 5. i 6. razreda prvo mjesto pripalo Borni Starčeviću, 5b, drugo Loreni Krpan, 5b i treće Marinu Biliću, 5b.

zeljak73

Čitanje naglas ocjenjivala je Komisija u sastavu Barbara Kalanj Butković, ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice, Ana Blažević, školska knjižničarka i Goran Ježić, publicist. Ocjenjivalo se više kriterija: kreativnost uvoda, jasnoća i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, složenost teksta, razumijevanje pročitanog i sveukupni dojam. Ocjenom izvrsno ocijenjeno je šest sudionika, odličnim pet, vrlo dobrim četiri, dobrim tri, slabo dva i vrlo slabo jedan.

zeljak74

Natjecanje je organiziralo Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižničke usluge za djecu i mladež, u suradnji s Narodnom čitaonivom i knjižnicom Novi Vinodolski te knjižnicom OŠ Ivana Mažuranića.

Prema propozicijama natjecanja, učenici su trebali pripremiti tekst u trajanju od osam minuta. U konkurenciji mlađih razreda najviše učenika odabralo je knjig “Družba Pere Kvržice” Mate Lovraka, zatim “Miševi i mačke naglavačke” Luke Paljetka. Čitali su se i tekstovi iz knjiga “Modro putovanje”, Dnevnik Pauline P., Grički top, Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Veseli dimnjačar, a djeca su objašnjavala zašto su odabrala baš te knjige. Svi natjecatelji dobili su na kraju pohvale i knjige.

zeljak75

Skip to content