Novosti


U REKORDNOJ BERBI GROŽĐA U VINOGRADIMA PAVLOMIRA UBRANO 200 TONA GROŽĐA

U rekordnoj berbi grožđa u vinogradima Pavlomira, koja je upravo završila, ubrano je 200 tona grožđa. Berba grožđa na 35 hektara vinograda trajala je mjesec dana, s prekidima od nekoliko dana zbog kiše, a u njoj je sudjelovalo tridesetak djelatnika Vinarije Pavlomir d.o.o. i sezonskih radnika. Zadnje grožđe koje je pobrano prije nekoliko dana je ono sorte cabernet sauvignon, koje je postiglo optimalni slador od 18 posto i kiselost od 7 posto. Prije berbe procjenjivala se optimalna zrelost grožđa, tako da je berba započela sa chardonnayem, nastavljena sa žlahtinom, zatim pinotom bijelim, frankovkom i muškatom žutim te završila s cabernet sauvignonom.

zeljak42

Inače, ova proizvodna godina bila je dosta ćudljiva što se tiče vremenskih uvjeta. Bilo je puno oborina, zbog čega je vegetacija kasnila, a tijekom ljeta zbog suše neke mlade vinograde je trebalo navodnjavati. Dosta štete u vinogradima nanijela je i divljač, ponajviše divlje svinje, srne te ptice, koje su ove godine uništile oko pet tona grožđa.

zeljak39

Direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš navodi kako je područje Pavlomira pogodno za proizvodnju grožđa jer u 90 posto slučajeva daje optimalan odnos kiseline i šećera te se mošt prerađuje na potpuno prirodan način.

zeljak40

– Berba nam je proticala uz lijepo vrijeme, osim zadnjih nekoliko dana kada su padale kiše. Uspjeli smo, uz minimalne gubitke, sve pobrati. Ove godine smo izuzetno zadovoljni i s kvalitetom i količinom grožđa, što dokazuje da je proizvodnja grožđa u Vinodolu itekako moguća. Naš stručni tim na čelu s voditeljem proizvodnje Dinkom Palinkašom i enologom Tomislavom Pavlešićem odlično je obavio svoj posao u preradi tako da je sav mošt spremljen u bačve, gdje se prerađuje po najmodernijoj tehnologiji. Crno vino proizvodi se na klasičan način potapanjem u kacama, u kojima ‘kuha’ osam dana na vlastitim bobicama, kako bi dobili što ljepšu boju i što kvalitetniji okus. Nakon toga se preša i pretače i inox bačve. Za završetak prerade treba nam još desetak dana. Prvo mlado ovogodišnje vino poslužit ćemo za Martinje, 11. studenog, a zrelo vino će doći na punjenje u boce u ožujku iduće godine. Ova godina nam je bila rekordna, proizveli smo dosad najviše grožđa, jer su svi naši vinogradi na rodu. No, još uvijek ima prostora za veći urod ako se polože svi elementi – kaže direktor Miroslav Palinkaš.

zeljak41

Prvi vinogradi su posađeni u Pavlomiru prije devetnaest godina. Sadnja novih vinograda nastavljena je godinama, krčenjem novih površina i sadnjom kvalitetnih sorti grožđa, što se pokazalo kao pun pogodak.

Govoreći o planovima Vinarije Pavlomir, Miroslav Palinkaš kaže da se u budućnosti u objektu u izgradnji namjerava otvoriti kušaona i konoba s autohtonim jelima i vinima iz Pavlomira. – Radimo na mogućnostima kreditiranja tog projekta te dobijanju financijskih sredstava za ruralni razvoj iz europskih fondova putem LAG-a Vinodol. U planu nam je i izgradnja “primorskog sela” s deset kamenih kuća oko centralnog objekta – zaključio je Miroslav Palinkaš.

Skip to content