Novosti


U RIJECI PREDSTAVLJENA NOVA KNJIGA FRANJE DERANJE “SALONSKI PILKO”

Na usidrenom brodu u riječkoj luci Arca fiumana na konferenciji za novinare predstavljena je nova knjiga Franje Deranje, novinara i književnika iz Novog Vinodolskog, “Salonski Pilko”. Riječ je o knjizi pripovijedaka, čiji su nakladnici Društvo hrvatskih književnika – ogranak Rijeka i izdavačka kuća Glosa d.o.o. Rijeka.

Knjiga sadrži dvadeset pripovijetki. Predstavili su je Ksenija Čulina, uime Glose d.o.o., Igor Žic, urednik, Tomislav Kovačević, uime Društva hrvatskih književnika i sam autor – Franjo Deranja. Knjigu je ilustrirala Jasminka Maržić.

zeljak94

Urednik “Salonskog Pilka” Igor Žic ustvrdio je da je knjiga lijepa i da je napravljena s ljubavlju. – Franjo Deranja smatra da je ova knjiga proricanje prošlosti – pisana duhovito, ironično i sentimentalno. Deranja piše na neuobičajen način u Hrvatskoj. U knjizi ima i elemenata smijeha. Izvrsno je napisana i isplati ju se pročitati – kazao je Žic. Govoreći dalje, Žic je naglasio kako se Deranjinu novu knjigu ne može prepričati.

“… Osobno volim nedisciplinirane knjige, no znam da ih (prosječni) čitatelji ne vole!

…Deranja je oduvijek iskakao, poput derana koji mora zakoračiti u lokvu – iako su mu svi rekli da je zaobiđe!

…Franjo Deranja zna da je Deset zapovijedi isklesano negdje u Novom Vinodolskom i on ih pokušava pronaći svojim prodornim, duhovitim, sentimentalnim i ciničnim pričama…” – pročitao je ulomke iz pogovora knjige Igor Žic. 

Urednik je dalje istaknuo kako je novinarstvo bilo tehnički temelj da Franjo Deranja uđe u književnost i piše o onome o čemu prije nije smio. “Ova je knjiga jako dobra!” – zaključio je Igor Žic, koji je, inače, pohvalio Deranju da je u ovim teškim vremenima uspio skupiti sredstva za objavu ove knjige.

zeljak96

Ksenija Čulina naglasila je kako je suradnja Glose d.o.o. s Franjom Deranjom započela 1996. godine kod prve od osam knjiga koliko je autor objavio u osam godina. Nema puno autora koji mogu objaviti knjige pjesama, pripovijetki i romane, svake godine po jednu – naglasila je Čulina, dodajući kako je suradnja Franje Deranje i Glose uspješna. Pohvalila je njegov trud, a prvenstveno volju, kako u stvaranju, tako i u izdavanju knjige. Zahvalila je autoru na tome i izrazila nadu kako će sljedeće godine svjetlo dana ponovo ugledati nova Deranjina knjiga.

  “Pola stoljeća se znamo, pratimo se u stopu. Ponekad ima i malo iskrenja, no opet idemo dalje” – kazao je Tomislav Kovačević, hrvatski književnik iz Crikvenice govoreći o Deranjinu opsežnom književnom opusu, poručivši da ga treba pustiti da i dalje piše.

Sam autor, Franjo Deranja, istaknuo je, govoreći o financijama, kako je danas teško objaviti knjigu. “Knjiga sadrži dvadeset priča za 21 stoljeće. Ovom poslu pristupio sam ozbiljno. Zahvaljujem Glosi, uredniku knjige Igoru Žicu i svima koji su pomogli da “Salonski Pilko” bude objavljen” – kazao je Deranja.

zeljak95

Inače, Franjo Deranja dosad je objavio sljedeće knjige: Odrastanje (2006.), Pup stolisnika (2007.), Dioba naranče (2008.), Jedine dvije trećine (2008.), Sreće nema drugdje (2009.), Simultanka malog Mojsija (2010.), Izbriši onu poruku, molim te! (2012.), sve u izdanje nakladničke kuće Glosa iz Rijeke.

Franjo Deranja je član Društva hrvatskih književnika – ogranak Rijeka.

Skip to content