Novosti


U RUJNU NOVE AKTIVNOSTI NA PROJEKTU RIJEKA 2020 EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE

Grad Novi Vinodolski trenutno je uključen u programski pravac 27 susjedstava  u sklopu projekta Rijeka  Europska prijestolnica kulture 2020.  27 lokalnih zajednica povezat će se s 27 susjedstava iz Europe te će im se pružiti mogućnosti za razmjenu prakse koja se proteže diljem čitave Europske unije. Cilj je stvoriti neformalne mreže kulturnih aktivnosti između susjedstava, koje će potrajati i nakon 2020. godine.

   

Članovi šireg tima susjedstva Novi Vinodolski sudjelovali su od 18. do 25. lipnja u Rijeci i okolici na radionici »Šalji dalje / Pass it on – Kulturno nasljeđe i dodana vrijednost«, koju Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture izvodi zajedno s Vijećem Europe i Europskom unijom te španjolskim umjetničkim kolektivom Ubiqa, i uz podršku zagrebačkog Restarta, tima Filozofskog fakulteta u Rijeci i Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Radionica je dio međunarodnog projekta STEPS, čiji je cilj izgradnja i jačanje zajednica te promicanje solidarnosti, dijaloga i međusobnog razumijevanja između različitih zajednica, kroz akcijske planove temeljena na sudjelovanju (participaciji). Provodi se kroz programski pravac 27 susjedstava, u Rijeci i u susjedstvima Drenova, Kastav, Cres, Novi Vinodolski i Gomirje, a njena je glavna aktivnost uključivanje građana navedenih zajednica u mapiranje vlastite baštine, u suradnji s drugim zajednicama, umjetnicima i različitim inicijativama te pod stručnim vodstvom.

Susjedstvo Novi Vinodolski, 5. rujna 2018. godine predstavit će se susjedstvima i svima ostalima kroz platformu  Bolje Vas našli –  platforma susreta, druženja i razmjene, inicirana u sklopu EPK Rijeka 2020 programskog pravca 27 susjedstava, zamišljena je kao prostor vidljivosti i podrške svim susjedstvima Primorsko Goranske Županije i šire.

Rujan osim platforme Bolje vas našli donosi KineDok, zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju dokumentaraca. Vođeni idejom decentralizacije kulturno-umjetničkih sadržaja u dislocirane prostore, 27 susjedstava nastoji povećati izvođenje suvremenih praksi na lokacijama izvan uobičajenih turističkih ruta, fokusirajući se na život zajednice i kulturu svakodnevnog življenja. Kako je dominantna filmska industrija uglavnom usmjerena prema mlađim generacijama, Novi Vinodolski odlučio je pronaći i prikazati one filmove koji za ciljnu publiku imaju treću dob. Iako su vrata Doma kulture Novi Vinodolski otvorena svima, ove će jeseni glavna publika filmskih projekcija biti građani 60+.

Skip to content