Novosti


U SELU OMAR PROMOVIRAN NOVI TURISTIČKI PROIZVOD NA PODRUČJU GRADA NOVOG VINODOLSKOG – NEBESKI LABIRINTI

Nebeski labirinti, njih deset, načinjenih od kamena, novi je turistički proizvod, u kojem će turisti, koji žele upoznati zeleno novljansko zaleđe, uživati, uz obližnju staklenu kapelicu i vidikovce “Oči Vinodola” te gastro ponudu Lovačkog doma u selu Omar. Nebeske labirinte predstavio je Vladimir Butković, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog i autorica Ingrid Butorac. Na svečanosti su bili nazočni gradonačelnik Novog Oleg Butković, Berislav Tulić iz Primorsko – goranske županije, pročelnice Gradske uprave Vesna Mrzljak i Maja Pilepić, predstavnici turističkih zajednica, turističkih agencija i zaintersirani građani.

U selu Omar u Gornjim Krmpotama, na nadmorskoj visini od oko osamsto metara, na velikoj površini od nekoliko hektara livada i brežuljaka, smješteno je deset je Nebeskih labirinata, načinjenih od kamena, od kojih su neki okrenuti moru s jedne i obroncima Kapele, s druge strane. Promocija novog turističkog proizvoda, kojim Grad Novi Vinodolski i njegova Turistička zajednica obogaćuju ovogodišnje turističke sadržaje, privukla je turističke djelatnike iz Novog i šireg okruženja, koji će, zasigurno, svojim gostima ponuditi i tu atrakciju. – Idejna začetnica je Ingrid Butorac, koja je ponudila program Turističkoj zajednici, koji su podržali Grad Novi Vinodolski i Primorsko – goranska županija, čime je obogaćena ponuda zaleđa. Svih deset labirinata napravila je Ingrid Butorac, uz pomoć supruga Saše, bez kune naknade – rekao je Vladmir Butković, prigodom otvaranja labirinata. Autor prospekta Nebeskih labirinata je akademski slikar Ivan Balažević. Katalog je tiskan u pet tisuća primjeraka, u hrvatskoj i engleskoj verziji.

Kako bi otvorenje labirinata bilo što zanimljivije i ljepše, pobrinuo se poznati glazbenik, inače Krmpoćanin, Joso Butorac, koji je otpjevao dvije izvorne pjesme o Krmpotama. Nakon toga autorica Ingrid Butorac je, obraćajući se nazočnima, kazala kako je slučajno krenula u taj projekt, “slučajno, kao što se sve u životu događa slučajno!”. – Željela sam se odužiti Majci Zemlji i Prirodi, Krmpotama koje su me oduševile, jer su prekrasne. Tako sam počela slagati labirinte, da u njima uživam, da me nadahnjuju i da u njima uživaju i slučajni prolaznici. Drago mi je da ste svi ovdje. Devet mjeseci sam ih slagala, što je fizički dosta teško. Želim da osjetite moć i energiju svakog labirinta – kazala je Ingrid Butorac. Nazočni su potom hodali kroz sve sve labirinte, nadahnjujući se ljepotom prirode i sunčanog dana, nakon čega su se okupili ispred Lovačkog doma, kod Zvonka, na domjenku uz gastronomiju krmpotskog kraja.

Nebski labirinti povezani su s astronomskim i kozmičkim obrascima. Svojom nazočnošću imaju vrlo pozitivna djelovanja na cijelu okolinu te stvaraju ravnotežu u tijelu samog planeta Zemlje. Ljudi koriste labirinte kao jedan od načina povratka k sebi, odnosno sredstvo istraživanja svojega mjesta pod Suncem, svoje ljudskosti. Česta hodanja kroz labirinte potiču pozitivne promjene na svim nivoima, pomažu u poboljšanju tjelesnih i zdravstvenih problema, odnosima s drugim ljudima, psihološkim problemima te poslovnim i materijalnim odnosima – navedeno je u prospektu Nebeskih labirinata.

Svaki labirint ima svoju drukčiju strukturu i svoj naziv, a ispred svakog je tabla s nazivom i osnovnim karakteristikama. To su labirint ljubavi, labirint slobode, labirint preobrazbe, labirint života, labirint osjećaja, labirint moći, labirint energije, labirint povezanosti, labirint mudrosti i Ganešov labirint. Do labirinata je cesta dobro označena tablama, a za posjetitelje je uređeno i parkiralište, koje se, osim za labirinte koristi i za posjet oblićžnjoj staklenoj kapelici.

Skip to content