Novosti


U VINOGRADIMA PAVLOMIRA POČELA BERBA GROŽĐA

U vinogradima Pavlomira u Novljanskom polju počela je berba ranih sorti grožđa chardonnaya i pinota koji su postigli svoju optimalnu zrelost kada se  poklapaju postoci šećera i kiselina. Berba na35 hektaravinograda trajat će mjesec dana, a u njoj će sudjelovati dvadeset do trideset radnika, od kojih je najveći broj stalnih zaposlenika Pavlomira te povremeni radnici iz Donjeg Miholjca, Ogulina i Duge Rese, njih devetero – kazao je direktor Pavlomira d.o.o. Miroslav Palinkaš, upućujući poziv nezaposlenima, kojima treba posao i umirovljenicima da se mogu uključiti u berbu.

pav2

 

– Pavlomir je uspio pobijediti  sušu. Ova godina bila je teška jer su je pratili mrazevi i bura, što je prouzrokovalo štete na ranim sortama grožđa, koje će zbog toga imati manji urod. Puhala je i orkanska bura, a dugotrajna suša trajala je 75 dana. Unatoč svemu tome, uspjeli smo pobijediti sušu, jer smo prije petnaestak godina predvidjeti ovakve mogućnosti i u dogovoru s Gradom Novim Vinodolskim, Primorsko – goranskom županijom i Hrvatskim vodama pristupili smo izradi jedne retencije u kojoj se akumulira oko pedeset tisuća kubika vode, što je bilo spasonosno. Navodnjavanje iz retencije je improvizirano, voda se cijevima dovodi do vinograda, a onda se loza navodnjava kap po kap. Gotovo mjesec dana nismo prestajali navodnjavati. Inače, navodnjavanje je višestruko korisno za vinovu lozu jer se sačuvalo kvalitetno grožđe i vinogradi za iduću godinu, a najviše je pomoglo autohtonoj sorti žlahtini koja je ove godine pokazala izvanredan urod kao i cabernet sauvignon. Na chardonnayu očekujemo umanjeni urod, grožđe je zdravo i očekujemo vrhunsko vino, a od žlahtine standardnu kvalitetu vina. Iz berbe očekujemo dvjestotinjak tona grožđa – kazao je Miroslav Palinkaš, dodajući da je Pavlomir d.o.o. na vrijeme ulagao u navodnjavanje, na uštrb nabavke novih traktora i završetka konobe. 

 pav3

Tijekom ljeta na vinogradima je divljač učinila dosta štete. Kroz vinograde šetale su se srne i jata ptica u potrazi za vodom, a bilo je dosta problema i s konjima. Vinogradi su pod nadzorom čuvara jer proteklih godina bilo je dosta krađa.

Palinkaš je iskazao zadovoljstvo prodajom vina tijekom turističke sezone. Strani gosti dolaze po vino tijekom boravka, ali i na povratku s odmora. – Tako su nedavno došli Poljaci i kupili sto litara vina, koje su ponijeli u Poljsku. Oko 70 posto prošlogodišnje proizvodnje uspjeli smo prodati – zaključio je Miroslav Palinkaš.

Skip to content