Novosti


U VINOGRADIMA PAVLOMIRA PROSLAVLJEN SV. VINKO, ZAŠTITNIK VINOGRADA I VINOGRADARA

Uz pjesmu i svirku u vinogradima Pavlomira tradicionalno je proslavljen blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinograda i vinogradara. Simboličnim početkom rezidbe vinove loze započela je nova nova vinogradarska godina na 35 hektara vinograda u Pavlomiru.

zeljak158

Brojni gosti su se najprije okupili ispred vinograda gdje su uživali uz mlado vino proizvedeno iz prošlogodišnje berbe te slaninu i kobasice, a zatim su se uputili prema vinogradima, uz svirku i pjesmu članova Udruge Ružica Vinodola. Vinova loza je prema starinskom običaju bila okićena suhom slaninom, kulenom i kobasicom, što simbolizira dobar rod i bogate grozdove grožđa.

zeljak159

Vinograde je, uz molitvu, blagoslovio vlč. Ante Cindrić, bribirski župnik, a vinom su trsje polili župan primorsko – goranski Zlatko Komadina i gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković. Prije toga direktor Pavlomira Miroslav Palinkaš je zahvalio svima na dolasku te izrazio nadu da će nova vinogradarska godina biti dobra, bez većih vremenskih i drugih problema. Rezidbu je započeo Dinko Palinakš, šef proizvodnje u Pavlomiru.

zeljak163

Nakon toga svi su se uputili u podrum Vinarije, gdje je promoviran vrhunski pjenušac “1288”. Tom prigodom župan Komadina kazao je kako Primorsko – goranska županija podržava razvoj vinogradarstva u Pavlomiru i Vinodolu, posebno naglasivši revitalizaciju autohtone sorte žlahtine i drugih sorti, od kojih se dobijaju vrhunska vina. Našalio se da je Palinkaš zaslužan što je u Pavlomiru stvorena “podrumska koalicija”, aludiravši na različite političke opcije župana i gradonačelnika. Gradonačelnik Oleg Butković, zahvalio je županu na potpori koju daje Gradu Novom Vinodolskom u mnogim projektima  kao i u programu razvoja vinogradstva te istaknuo kako su vina proizvedena u Pavlomiru postala brend Novog Vinodolskog. I on se našalio da bi bila dobra velika koalicija, kako bi se riješili nagomailani problemi u državi.

zeljak160

Među gostima bili su crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, predstavnici susjednih lokalnih jednica, brojni vinari i ljubitelji grožđa i vina.

Skip to content