Novosti


UČENICI OSNOVNE ŠKOLE IVANA MAŽURANIĆA SVEČANO PREDSTAVILI SLIKOVNICU “NAŠ BAN MAŽURANIĆ IVAN”

ban2

 

Učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog u atriju Srićine kuće svečano su predstvili slikovnicu “Naš ban Mažuranić Ivan”, koju su izradili i uredili uz pomoć svojih profesora.

U zanimljivom programu kroz recitacije, igrokaz i pjesmu predstavili su život i djelo slavnog bana Mažuranića, koji je rođen u Novom Vinodolskom 11. kolovoza 1814. godine. Time su se, uz ranije obilježavanje u školi, uključili u proslavu 200-te obljetnice rođenja Ivana Mažuranića, koja se obilježava u  Novom Vinodolskom tijekom čitave godine.

imban1

Oduševljena publika svaki nastup nagradila je velikim pljeskom. Priredba je započela sopilašima Dankom Pipinićem i Dariom Stošićem, a nastavljena recitacijom najmlađe učenice OŠ Mie Rikanović. O novljanskoj nošnji pjevala je voditeljica Lucija Svetić, a stihove iz slikovnice, čiji je autor Anton Bilić, recitirao je njegov brat Marin Bilić, dok je Fran Žanić, također voditelj progarma, recitirao  “Pismu vinodolskog školana” u kojoj Mažuranić govori o svom zavičaju. To je prva pjesma koju je objavio kao šesnaestogodišnjak na hrvatskom jeziku. Nika Baričević i Sara Rdaović u igrokazu su prikazale život i djelo Ivana Mažuranića, a podatke o Mažuraniću na video zidu je prikazao Matko Baričević.

imban3

Na kraju su učenici zahvalili na potpori projektu Olegu Butkoviću, gradonačelniku Grada Novog Vinodolskog, Miljenku Žaniću, predsjedniku Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo, Đurđici Krišković, ravnateljici Narodnog muzeja i galerije, Mariju Butorcu, direktoru Centra za kulturu Novi Vinodolski te svojim profesorima u školi. Slikovnica i keramički medaljon s likom Ivana Mažuranića, koji su takošer izradili učenici OŠ, nakon završetka prezentacije podijeljeni su nazočnima, među kojima je ponajviše bilo roditelja, djedova i baka, ali i prijatelja i ostalih posjetitelja.

imban5

Nakladnici slikovnice su Osnovna škola Ivana Mažuranića, Katedra Čakavskog sabora Novljansko kolo i Grad Novi Vinodolski. Urednici su Irena Rubčić Car, prof. informatike, Antonija Mažuranić, prof. povijesti, Klaudija Hreljac Ninić, prof. likovne kulture i Boris Turjak, prof. – ravnatelj.

imban4

Stvaralački rad učenika Osnovne škole Ivana Mažuranića:

Autor stihova Anton Bilić, 7.a,

uredili: Matko Baričević 8.a, Marin Bilić, 5.b, Fran Žanić, 8.c.

Slikovnicu je ilustrirala Kaludija Hreljac Ninić, prof. likovne kulture.

 

Skip to content