Novosti


Udruga pčelara Grada Novog Vinodolskog objavljuje poziv pčelarima

UDRUGA PČELARA GRADA

NOVOG VINODOLSKOG

Trg Vinodolskog zakona 1

51250 Novi Vinodolski

     

POZIV  PČELARIMA

                                                                                          

1.)  Ponedjeljak, 30.10.2017.  – Poziv za obavezan upis Pčelinjaka u JRDŽ (NAPOMENA: Neodaziv podliježe Stočarskoj i Veterinarskoj inspekciji)

Dana 30.10.2017. (ponedjeljak) u prostoru između Croatia osiguranja i Pošte u Novom Vinodskom ( ured blagajnice) održat će se upis u Jedinstveni registar držatelja životinja. Upis vrši dr.vet. Ivana Majdenić iz PU HPA Delnice.

Upis u evidenciju je do kraja listopada 2017. godine BESPLATAN.

Na upis ponijeti: osobnu iskaznicu, OIB, broj katastarske čestice na kojoj se nalazi pčelinjak.

Svi  pčelinjaci i posjednici pčela moraju biti upisani u JRDŽ temeljem Pravilnika o sadržaju, obliku i načinu registracije farmi (NN 96/159).

Pravilnik propisuje slijedeće:

  • Obvezi registracije u JRDŽ, u skladu s odredbama ovoga Pravilnika podliježu: pčelinjaci i pčelinje paše.
  • Registraciju pčelinjaka u obliku Evidencije pčelara i pčelinjaka i Katastra pčelinje paše samostalno obavlja Hrvatski pčelarski savez u skladu s posebnim propisima i sastavni je dio JRDŽ-a koji s ostalim aplikacijama JRDŽ-a razmjenjuje podatke u skladu s potrebama i na način na koji to odredi nadležno tijelo (Ministarstvo poljoprivrede)

Navedeni pravilnik proizašao je iz Zakona o veterinarstvu (NN 82/13) koji nalaže:

  • Mjere zdravlja životinja: stavak 1. mjere za otkrivanje, nadziranje, sprječavanje širenja i pojave, kontrolu, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih ili nametničkih bolesti životinja, uključujući i zoonoze

Slijedom navedenih zakonskih odredbi svi pčelinjaci i posjednici pčela moraju se upisati u Registar farmi na temelju zahtjeva koji se podnosi  HPA na obrascu „Zahtjev za upis u Registar farmi“.

U skladu s navedenim HPA organizira provedbu registracije pčelinjaka u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom.

Budući da je PU HPA Delnice zadužen za obavljanje  upisa u Registar farmi na području Primorsko-goranske županije obraćamo Vam se sa željom za obostranom suradnjom.

 

2.) Nedjelja, 5.11.2017. – Poziv na predavanje prof. Darijo Frangen “Ekološko pčelarstvo”, uz druženje

 Dana 05.11. 2017. u 10.00 sati u Domu kulture Novi Vinodolski održat će se predavanje prof. Daria Frangena iz Veleučilišta -APIS- izVelike Gorice , na temu “EKOLOŠKO PČELARSTVO”. U organizaciji naše Udruge i Veleučilišta održava se pčelarska škola.

3.) Dostava Godišnje evidencije broja pčelinjih zajednica 2018.

U prilogu dopisa nalazi se obrazac Godišnje dojave pčelinjih zajednica 2018- treba ga popuniti i dostaviti u što skorijem roku ( upis za 2018 traje zaključno do 20.11.2017.) prilikom upisa evidencija po svakoj košnici se plaća 2,50kn.

 

Za sve nejasnoće obratiti se :

  • Antonio Komadina mob.-0919496447
  • Jasmina Krišković mob. -098695339

 

 

 

Skip to content