Novosti


Ugašena vatra na deponiju Duplja u Novom Vinodolskom

U povodu blagdana Sv. Filipa i Jakova, zaštitnika Novog Vinodolskog novljanski vatrogasci ugasili su u nedjelju, 30. trav­nja u 12 sati vatru na deponiji otpada Duplja u blizini Novog Vino­dolskog, koja je gorjela više od pedeset godina i stvarala probleme stanovništvu No­vog i okolice. Nakon gašenja vatre u zrak su poletjeli šare­ni baloni, što su brojni Novljani, unatoč buri i hladnom vremenu, zajedno s državnim dužnosnicima na čelu s minis­tricom zaštite okoliša i pros­tornog uređenja Marinom Matulović Dropulić, izaslani­com premijera Ive Sanadera, županom primorsko-goranskim Zlatkom Komadinom te gradonačelnikom Novog Vi­nodolskog Olegom Butkovićem, popratili s velikim pljes­kom i zadovoljstvom.

Jedra su se stoljećima inatila refulima bure Velebitskog i Vinodolskog kanala. Bile to ilirske, liburnske, mletačke galije, uskočki leuti ili teretni jedrenjaci, trabakuli, bracere, bragoci, logeri i drugi, rado su sušili umorna jedra u miru novljanske luke ili pak uvala koje su više puta život značile, kao što su Čardak, Teplo i Dumboka. Ipak, sjećanja sežu do bracera »Zora« i »Vinodol« porodice Antić, »Ana« vlasništvo Sokolića i Zoričića, »Majka Božja« Kriškovića, Šebalja i Baričevića te bijelih randi šajkaša Piškulića, Majolija, Antića, Rogića, Dominisa, Babića, Kriškovića, Deranja, Toljana, Barana i drugih.
Među njima, dičile su novljanski porat tridesetih godina športski kuteri porodica Pexider Srića – Deča, Straznicki, Koščec, Havliček i Mažuranić, među kojima su se visinom jarbola izdvajali krstaš »Vladimir« koji je 1945. godine pod imenom »Levant« zaplovio u floti Jedriličarskog kluba »Galeb« iz Kostrene i barkasa sa dva jarbola »Novigrad« obitelji Mažuranić. Tek 1952. godine grupa rijetkih pomorački orijentiranih Novljana utemeljuje Pomorsko brodarsko društvo »Burin« u Novom Vinodolskom u separeu gostionice Šamanić uz prisustvo članova JK »Val« iz Crikvenice – kaže kapetan duge plovidbe, član Predsjedništva JK – YC »Burin«, koji je bio i predsjednik kluba – Miljenko Žanić, govoreći o pedesetoj godišnjici toga kluba, koja se obilježava ove godine.

Skip to content