Novosti


Uloga i djelovanje LAG-a Vinodol i LAGUR-a Tunera

 

JESTE LI UPOZNATI S ULOGOM I DJELOVANJEM LAG-A VINODOL I LAGURA-A TUNERA?

 Lokalna akcijska grupa (LAG) „VINODOL“ osnovana je s zadaćom promicanja ukupnog ruralnog područja te unapređenja interesa od važnosti za područje Vinodola, s naglaskom na mogućnost korištenja sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD).

Pritom LAG „VINODOL“ ima izuzetno važnu ulogu u informiranju i upoznavanju članova LAG-a i ostalih poduzetnika s područja LAG-a na promišljanje i pripremu projekata iz EU fondova na način da im se približe mogućnosti ulaganja te razumijevanje načina i sustava pripreme i provedbe projekta. Krajnji cilj je provedba Lokalne razvojne strategije LAG-a i posljedično povećanje iskorištavanja EU fondova na području LAG-a.

Područje Lokalne akcijske grupe (LAG) „VINODOL“ nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji, i prostire se na površini od 683 km². Prema popisu stanovništva iz 2011.g. na području LAG-a živi 44.109 stanovnika što čini naseljenost područja LAG-a gustoće 64,58 stanovnik/km².

Područje LAG-a zauzima najveći dio Hrvatskog Primorja, odnosno, Kvarnerskog zaljeva. Smješteno je na sjeveroistočnom dijelu Hrvatskog Primorja, ispod Kapele s jedne strane, Kvarnerskih otoka s morske te Gorkog kotara s kontinentalne strane. LAG Vinodol na raspolaganju ima 8 milijuna kuna za provođenje Lokalne razvojne strategije na području LAG-a.

Više informacija potražite na službenoj stranici LAG-a Vinodol: http://lag-vinodol.hr/wp/.

Ribarima je na raspolaganju i LAGUR (Lokalna akcijska grupa u ribarstvu) „TUNERA“.  LAGUR je partnerstvo javnog, civilnog i gospodarskog sektora u ribarstvu, preradi ribe i akvakulturi osnovano s ciljem razvoja ribarstva na lokalnom području kroz doprinos stvaranju, održavanju i poboljšanju radnih mjesta u ribarstvu, doprinos zaštiti i dodavanju vrijednosti ribljim proizvodima. Ideja za osnivanjem LAGUR-a  (kao i sve potrebne pripremne radnje)  proizašla je iz LAG-a „VINODOL“, koji uspješno posluje od 2013.g.  LAG je okupio ribare, gradove i općine, lučke uprave i udruge kako bi surađivali i zajedno radili na osnivanju LAGUR-a, a kasnije i na projektima.

Za potrebe provođenja lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-u je na raspolaganju 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Skip to content