Novosti


UZ POKLIK “MUZIKA I BUBANJ SLOŽNO UDARAJ!” MESOPUSTARI POZDRAVILI GRAD I GRADSKE INSTITUCIJE

zeljak230

Uz stari mesopusni poklič “Muzika i bubanj složno udaraj!” mesopustarska društva i udruge iz Povila, Zagona, Klenovice i Ledenica u nedjelju prije podne pozdravili su ispred kaštela gradonačelnika Olega Butkovića, predsjednika Gradskog vijeća Nevena Pavelića, dogradonačelnika Velimira Piškulića, Gradsku upravu, Hrvatski institut za ljudska prava, Narodnu čitaonicu i knjižnicu, Narodni muzej i galeriju, KTD Vodovod Žrnovnicu, KTD Ivanj i ostale gradske institucije te gromoglasnim muzikom mesopuste – malog Lakomca i velikog Pokleknutog, koji su sve ‘promatrali’ s balkona Srićine kuće i Travice na kaštelu.

zeljak233

Mnoštvo građana je došlo na Trg Vinodolskog zakona i Placu i ove godine gledati mesopusna društva iz okolice Novoga, koji su u narodnim nošnjama svoga mjesta, uz glasnu muziku bubnjeva i puhačkih instrumenata pozdravli Grad. Ono što je svima nazočnima posebno razgalilo dušu su maleni mesopustari, samo nekoliko godina stari, među kojima su i djevojčice, a uz ‘stare’ mesopustare dosta je i mladića i djevojaka. Svi oni su ili svirali ili sudjelovali u povorkama koje su došle pozdraviti Grad, a garancija su da će se stari mesopusni običaji nastaviti njegovati i dalje.

zeljak232

U popodnevnim satima igralo se na placi Novljansko kolo. Svi sudionici kola bili su u novljanskim narodnim nošnjama.

zeljak226

Na Mesopusni pondiljak mladi su mesopustari pobirali “Sira, putra, masla jaja”, a u popodnevnim satima ponovo se igra Novljansko kolo na placi, a u večernjim satima održava se u Domu kulture 21. Novljansko prelo. Na prelu će biti predstavljen mesopusni godišnjak Travica, u kojemu su na šaljiv način zabilježeni svi događaji koji su obilježili prošlu godinu.

zeljak229

Na Mesopunsi utorak – igra se Novljansko kolo na placi, čita se Žitak mesopusta – Ćurunbela -mesopustu se sudi za sve loše što je bilo prošle godine, a u večernjim satima održava se zabava u Domu kulture. U srijedu završavaju ovogodišnji mesopusni običaji sprogodom i paljenjem  mesopusta.

zeljak227

Skip to content