Novosti


VELIMIR PIŠKULIĆ, GRADONAČELNIK GRADA NOVOG VINODOLSKOG: IZGRADNJOM MARINA I NOVIH HOTELSKIH KAPACITETA MIJENJA SE TURISTIČKA KARTA NOVOG VINODOLSKOG

Prošlo je nešto više od sto dana od kada je dužnost gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog preuzeo zamjenik gradonačelnika Velimir Piškulić od dosadašnjeg gradonačelnika Olega Butkovića, koji je izabran za ministra
pomorstva, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske. Koji su bili prioriteti u obnašanju gradske vlasti od preuzimanja gradonačelničke dužnosti pokušali smo doznati u razgovoru s Velimirom Piškulićem.
– Nastavili smo kontinuitet svih projekata koji su započeti i dogovoreni, a to su projekti izgradnje tri kanalizacije – na Bribirskoj obali, Mikulja i Prisika, što vodi KTD Vodovod Žrnovnica. Nastavljeni su radovi na uređenju plaža na Bribirskoj obali, radovi na mostu preko Ričine i novom ulazu u Poduzetničku zonu Zapad. Uređenje ulaza i izgradnja mosta dat će novi zalet u Poslovnoj zoni i očekujemo investitore. Raspisan je i završen natječaj za pretovarnu stanicu na Duplji, u nadležnosti KTD Ivanja. Izabrana je tvrtka Geotehnika s Brača i radovi bi trebali započeti uskoro. Nadam se da će pretovarna stanica biti završena za tri mjeseca.

P5240017
S 1. lipnja radovi na sve tri kanalizacije će biti zaustavljeni, postavit će se asfalt na ono što je dosad urađeno i bit će nastavljeni nakon završetka turističke sezone. Moramo voditi računa o mještanima koji se bave turizmom.

Pripremamo glavni projekt ulaza na cesti D8 za Kalvariju i najesen bi trebali krenuti radovi. Hrvatske ceste rješavaju se crnih točaka  na magistrali D8 kroz Novi Vinodolski, a to su, osim ulaza na Kalvariju, izgradnja nogostupa od skretanja s magistrale prema Bribirskoj obali te od restorana Vinodol do skretanja na Bribirsku obalu, gdje će se riješiti i javna rasvjeta, a po prijedlogu Hrvatskih cesta i policije riješit će se još jedna prometna traka na ulazu u luku Novi Vinodolski sa semaforom – istaknuo je gradonačelnik Velimir Piškulić.
U pripremi je dokumentacija za izlaz na županijsku cestu prema Bribiru u naselju Mikulja, a radovi bi trebali započeti na proljeće. Priprema se i izgradnja sekundarnog lukobrana u Klenovici.
– Za projekt Kolajna novljanskog blaga – zaštita kulturne baštine Novog Vinodolskog prošli smo natječaj za financiranje projektne dokumentacije u cijelosti. Priprema se i realizacija projekta Aglomeracija Crikvenica – Novi
Vinodolski. U pripremi je puno toga. Nema natječaja s razine županije, države i EU fondova na koji se ne javljamo – dodaje dalje gradonačelnik.
Što se tiče plaža – na Bribirskoj obali je u tijeku realizacija II. faze uređenja plaže.

PLAŽA
– Osobno nisam zadovoljan sa stanjem i kvalitetom plaža. Novi ima dugu obalu i po principu Bribirske obale mora malo pomalo krenuti i u uređenje ostalih plaža. Sa županijskim odjelom priprema se za iduću sezonu davanje plaža  u dugoročnu koncesiju u sklopu koje bi se rješavalo i njihovo uređenje. Nisam zadovoljan ni sa stanjem i izgledom hotelskih kapaciteta jer nam u Novom Vinodolskom nedostaje od 1000 do 1500 hotelskih kreveta. Područje Glavice je – a to je potez od luke do hotela Lišanj, po Prostornom planu, a sada i po UPU, turistička zona za hotele s četiri zvjezdice. Tu se već pokazuju određeni interesi pa se nadam da ćemo krenuti u tu izgradnju. Novljanski potencijal je i područje Panosa, iznad Resorta, gdje je također planirana turistička zona. Novi Vinodolski ima ogroman potencijal.
Drugo je hotel Klek u luci, koji se neće graditi ove godine, ali u razgovoru s vlasnicima i njihovim razmišljanjima radovi bi trebali krenuti u 2017. godini. Vlasnici hotela San Marino dobili su građevinsku dozvolu i sada čekaju rješavanje financiranja i kreditiranja za izgradnju hotela. Nadam se da će se brzo i hotel Lišanj dignuti na potreban nivo. Dolaskom Valtura, poznatog turističkog lanca i touroperatora iz Milana, dobro pozicioniranog na turističkom tržištu u  Novi Resort situacija se mijenja. Za sezonu 2017. stavit će i kamp u resortu u funkciju.
Govoreći dalje o projektima koji se u Novom realiziraju, gradonačelnik Piškulić osvrnuo se i na izgradnju dviju marina. Marina u Muroskvi, iz razgovora s vlasnicima, napreduje prema njihovim očekivanjima i u punom sjaju bit će otvorena za sezonu 2017. godine. Marina u luci ima jedan obećavajući tempo i nadam se da će i ona brzo biti u funkciji. Izgradnjom ove dvije marine, podizanjem postojećih hotelskih kapaciteta na viši nivo i izgradnjom novih hotela plus veliki i kvalitetan privatni smještaj, mijenja se u cijelosti turistička karta u Novom Vinodolskom u smislu produljenja turističke sezone i u smislu dolazaka kvalitetnije klijentele.
U Novom Vinodolskom pripremamo novu regulaciju prometa i vrlo brzo će biti u funkciji, već za sezonu ove godine o čemu ćemo obavijestiti građane, jer tom regulacijom želimo riješiti velike prometne probleme. Naravno, vodimo računa i o priobalnim mjestima Povilama, Klenovici, Smokvici, Sibinju kao i o zaleđu koje je veliki potencijal Grada Novog Vinodolskog. I za to područje imamo planove.
Želimo poboljšati sportsku infrastrukturu za mlade, sanirati sportska igrališta, a razmišlja se i o sportskoj dvorani. Vodimo računa o povijesnoj i kulturnoj baštini, narodnim običajima, za što Grad ima sluha i  razmišljamo o mnogim novim projektima– zaključio je novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić

Skip to content