Novosti


VIKEND OBILJEŽEN SPORTOM, VINOM I OBIČAJIMA

Petak je prošao u sportskom ozračju. Biciklisti su projurili Novim Vinodolskim boreći se za osvajanje četvrte etape međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia 2018. Duga 171 kilometar, etapa je imala start u Starigradu (NP Paklenica), a cilj u Crikvenici. Biciklisti su nakon prvog prolaska kroz Novi  krenuli prema Crikvenici, Grižanama i Novom Vinodolskom, a u njihovu povratku, pobjednik etape Alessandro Tonelli (ITA), je prošao kroz cilj na glavnom crikveničkom trgu nakon 3h 56′ 57” vožnje.

                                        (Prolazak biciklista kroz Novi Vinodolski)

Subota je bila rezervirana za „lozu prijateljstva“ između Novog Vinodolskog i Maribora. Gradonačelnici Velimir Piškulić i Andrej Fištravec zajednički su na Korzu hrvatskih branitelja u Novom Vinodolskom  posadili po jednu mladicu Žlahtine i Stare trte – najstarije plemenite vinove loze na svijetu, stare više i od  400 godina koja raste u staroj jezgri Maribora uz rijeku Dravu i upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda.

Lozom prijateljstva  Novi Vinodolski je ušao u niz od 60 gradova u ukupno 18 država svijeta  u kojima je posađena Stara trta.

 

U nedjelju navečer u novljanskom Domu kulture pred brojnom publikom predstavljeno je drugo dopunjeno izdanje Zbirke narodnih pjesama Istre i Hrvatskog primorja “Zaspal Pave”, autora Ivana Matetića Ronjgova.

  

Prvo izdanje zbirke “Zaspal Pave” objavljeno je 1990., a Novljani su sa svojim tradicijskim napjevima i starim narodnim, junačkim te domoljubnim pjesmama bili zastupljeni tek s četiri napjeva.

U drugome dopunjenom izdanju situacija je potpuno drugačija i donosi čak 114 pjesama koje predstavljaju Novljane i njihovu glazbenu tradiciju. Predgovor novom izdanju napisao je maestro Dušan Prašelj koji ga je i predstavio.

Ivan Matetić Ronjgov (Viškovo-Ronjgi, 10. travnja 1880. – Lovran, 27. lipnja 1960.), skladatelj i melograf, čitav je život posvetio očuvanju narodnih napjeva Istre i Hrvatskoga primorja, pri čemu su – kada je riječ o području Hrvatskoga primorja – posebice kvalitetno i u izvornom obliku očuvani napjevi otoka Krka i Novog Vinodolskog.

Predstavljanje zbirke u Domu kulture glazbenim programom popratili su sopilaši iz Istre, Krka i Novog Vinodolskog, Folklorna sekcija KUD-a “Ilija Dorčić” Novi Vinodolski, Pjevački zbor “Ronjgi” te ženska klapa “Puntape” i muška klapa “Vinčace” iz Novog Vinodolskog.

 

Skip to content