Novosti


VINARIJA PAVLOMIR DOBITNIK DVIJE ZLATNE I DVIJE BRONČANE MEDALJE ZA VINA NA “VINISTRI”

Kišno vrijeme tijekom ovogodišnje turističke sezone zadaje brige turističkim djelatnicima, ali isto tako i gospodarstvenicima, posebno onim koji se bave poljoprivredom i vinogradarstvom, pa tako i Vinariji Pavlomir u Novljanskom polju, čijih je 35 hektara pod vinogradima, a čija su vina inače i ove godine osvojila dvije zlatne i dvije brončane medalje na vinarskom natjecanju “Vinistra”. 

vinpav1

– Velike probleme imamo oko održavanja zdravstvenog stanja vinograda zbog kiše i previše vlage. Pojavilo se puno korova pa naši vinogradari stalno moraju biti u vinogradima. Za sada uspijevamo očuvati zdravstveno stanje grozdova, koje je solidno, ali ako kiše ovako nastave padati pitanje je kako će se sve sačuvati. Ove godine je i velika najezda ptica i divljih životinja. Divlje svinje spustile su se do ceste, a zabilježena je i pojava čagljeva već na rubu grada, za što bi se svi morali zabrinuti, a naročito lovačka društva – kaže Miroslav Palinkaš, direktor Vinarije Pavlomir Novi Vinodolski. 

Vinarija Pavlomir godišnje proizvede više od sto tisuća litara vrhunskih i visokokvalitetnih vina. Ove godine zlatne medalje dobila su vina charodonnay i muškat žuti, a brončane žlahtina i cabernet sauvignon.

vinpav4

– Na Zavodu za vinarstvo RH naš chardonnay, muškat žuti i pjenušac dobili su certifikat vrhunskih vina, a sva ostala vina visoku ocjenu kvalitetnih vina. Naročito nas raduje povratak autohtone sorte žlahtine u kvalitetnim restoranima u Novom Vinodolskom i Klenovici. Plasman vina je na nivou prošle godine, mada smo očekivali povećanje, ali očigledan je utjecaj kiše na broj turista i nešto je smanjena potrošnja u ugostiteljskim objektima, pa tako i kod nas – dodaje Palinkaš. 

Vinarija je ove godine odustala od organiziranja velikih manifestacija na otvorenom u u vinogradima (Noći vina, Dobre klape, dobro vino) jer nam to vremenski uvjeti ne dozvoljavaju, iako nas naši mnogobrojni prijatelji nazivaju i pitaju kada će se te manifestacije održati. Za sada u vinogradima ostaje samo Ružica Vinodola 14. kolovoza , uz grupu Trend i tamburaše Novi trio.

vinpav2

Inače, Vinarija Pavlomir kandidirala se za EU sredstva pod nazivom “Vinska omotnica”, kako bi se mogla završiti započeta gradnja nove vinarije s kušaonom i konobom. Također, u planu je i kupnja dijela vinarske opreme za preradu grožđa. Svu potrebnu dokumentaciju radio nam je LAG VInodol. Nadamo se prolazu s obzirom da ispunjavamo sve potrebne uvjete – zaključio je direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš.

Skip to content