Novosti


VINARIJA PAVLOMIR PREDSTAVIT ĆE MLADA VINA NA MARTINJE

Vinogradari i vinari tradicionalno na Martinje predstavljaju svoja mlada vina iz ovogodišnje berbe, kada se obavlja i stari običaj krštenja mošta te kušanje mladih vina. Tako će biti i u Vinariji Pavlomir, u kojoj se trenutno obavlja pretakanje mladog vina s taloga te spremanje u bačve na dozrijevanje i bistrenje. Prve količine mladih vina Vinarija Pavlomir pripremit će tradicionalno za Martinje, na blagdan sv. Martina, početkom studenog, gdje će se uz pjesmu kušati ovogodišnje mlado vino proizvedeno od grožđa iz vinograda Pavlomira. Direktor Vinarije Pavlomir, dipl. ing. agr. Miroslav Palinkaš,  kaže da će se najprije predstaviti autohtona žlahtina, koja im je od prošle godine postala glavni proizvod, jer su mladi vinogradi došli na rod.

vp2

 

– To je autohtona sorta koju smo uspjeli vratiti u Vinodolsku dolinu, na što smo jako ponosni. Pod žlahtinom je13,5 hektaravinograda, a ta autohtona sorta pokazala je u ovogodišnjoj suši zašto je autohtona, jer je podnijela  jake bure i veliku sušu. Ovogodišnji rod žlahtine dao je upravo idealne omjere sladora i kiseline, što znači 18 posto sladora i7 gramakiseline, tako da se nadamo izvanrednoj kvaliteti vina. I cabernet sauvignon – crna sorta grožđa – je pravo otkrivenje Vinodolske doline, s obzirom da u povijesti Vinodola nisu zabilježene značajnije  količine crne sorte. Time više dolazi do izražaja ova sorta koju smo posadili u Vinodolu, a koja daje izvanredne rezultate u smislu  vinogradarske proizvodnje, gdje svake godine donosi stabilan urod te kvalitetno i zdravo grožđe, također s idealnim omjerima kiseline i šećera. Tom sortom je zasađeno sedam hektara i u budućnosti ćemo saditi te dvije sorte grožđa – ističe Miroslav Palinkaš.

U Pavlomiru je pod vinogradima 39 hektara, a u planu je, u sljedećim godinama, sadnja još pet, šest hektara, kako bi zaokružili cjelinu proizvodnje. Prvi vinogradi posađeni su prije sedamnaest godina na iskrčenim površinama u Pavlomiru u Novljanskom polju. Time je započela revitalizacija vinogradarstva u Vinodolskoj dolini, koje je bilo gotovo nestalo u posljednjem stoljeću s toga područja.

vp3

– Upravo takvo grožđe, prerađeno na klasičan način, koje radimo u Pavlomiru potapanjem u kacama s hrastovim daščicama, daje izvanredno ljupko vino s bukeom raznih mirisa, što je rezultiralo, pored ostalih nagrada, jednom zlatnom medaljom u Budimpešti.

Da smo pažljivo birali sortiment kod sadnje u Pavlomiru dokaz su vrhunski rezultati koje psotižemo s vinom chardonnyem i pinotom bijelim koji su već dva puta proglašeni vrhunskim vinima.

Palinkaš kaže da i od ostalih sorti imaju „predivno muškatno vino“ od muškata žutog koje se proizvodi u manjim količinama, a koje se tko brzo proda da do jeseni ne ostane ni jedna kap.

-Morčić je naše najdraže crveno vino jer smo ga posadili od sorte grožđa frankovka, na koje smo sentimentalno vezani uz vukovarski kraj. Sve ove godine pokazuju da se vina najbolje i najbrže plasiraju za vrijeme turističke sezone, kada pored restorana i hotela na Kvarneru, koji plasiraju naša vina, velik broj stranaca dolazi direktno u podrum i kupuje vino, ne samo za konzumiranje tijekom boravka na odmoru, nego ga odnose i u svoje zemlje. Cijelu našu proizvodnju uspijemo plasirati tijekom jedne kalendarske godine i novo vino vežemo za staro.

Miroslav Palinkaš  također ponosno kaže da proizvode i šampanjac iz grožđa u Pavlomiru. – Naš prvi šampanjac pod imenom „1288“, koji simbolizira godinu donošenja Vinodolskog zakona, u prvoj seriji proizvodnje prodan je  do posljednje boce tako da ljetos nismo imali što prodavati, ali prije Božića izlazi naša druga serija koja je rađena od chardonnaya, pinota bijelog i žlahtine. U budućnosti ćemo raditi i na proizvodnji šampanjca od crvenih vina, prvenstveno caberneta sauvignona. U Pavlomiru je u tijeku izgradnja kušaone vina i konobe, što ovisi o financijskim sredstvima koja su, dodaje direktor Vinarije Pavlomir, u ovako malim tvrtkama nedostatna. – Nadamo se da ćemo  uspjeti ishoditi  kredit putem HBOR-a i time upotpuniti našu turističku ponudu. Tim više, što se u vinogradima Pavlomira tijekom ljetnih mjeseci održava niz atraktivnih priredbi, od koncerata klapa, Ružice Vinodola do vinskih fešta, uz zanimljivu gastronomsku ponudu, naravno uz vina iz Pavlomira, što je dokazao i velik broj posjetitelja ovog ljeta – zaključio je Miroslav Palinkaš.

Skip to content