Novosti


VLADIMIR BUTKOVIĆ, DIREKTOR TURISTIČKOG UREDA TZ GRADA NOVOG VINODOLSKOG O PRIPREMAMA ZA TURISTIČKU SEZONU

zeljak129

Pripreme za ovogodišnju turističku sezonu na Rivijeri Novi Vinodolski započele su već početkom godine. Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog koncipirala je program aktivnosti, koji će kao i ranijih godina nuditi gostima mnoštvo zanimljivih kulturnih, zabavnih i sportskih događanja, s naglaskom na nekoliko velikih projakata poput Ljetnog karnevala, Ružice Vinodola, glazbenih festivala, koncerata i izložbi, a onima koji vole prirodu i pustolovne izazove tu je zanimljivo novljansko zaleđe, s vidikovncima, šetnicama, planinarskim i biciklističkim stazama, nebeskim labirintima…

v.butkovic1

Novljanska Turistička zajednica je analizirala i prošlogodišnju sezonu, koju je prvenstveno obilježilo kišno vrijeme, zbog čega je ostvaren i manji broj noćenja i dolazaka turista. O tome direktor Turističkog ureda TZ Grada Novog Vinodolskog Vladimir Butković kaže da statistika broja noćenja turista pokazuje pad zbog sljedećih razloga: – izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika, kada je kiša padala gotovo svaki dan, strukture smještajnih kapaciteta, gdje dominiraju privatni smještaj i kampovi, koji direktno ovise o vremenskim prilikama te nedostatak hotelskog smještaja, a u segmentu koji postoji vrlo mala popunjenost izvan turističke sezone.

zeljak117

– Također, dolazimo do situacije da tijekom mjeseca kolovoza nemamo slobodnih smještajnih kapaciteta, a pojavljuje se srpanjska “rupa”. Razlog tome je što Njemačka praktički ima školske praznike u kolovozu. Nažalost i u 2015. će se to vjerojatno ponoviti. Ono čemu se nadamo i objektivno je za očekivati da će vremenske prilike 2015. godine biti bolje, a dodatno povećanje broja noćenja vidimo u produžetku turističke sezone, poglavito kad je u pitanju Novi Resort. U ovoj godini moramo održati komunalni standard i nivo čistoće grada, kao i kvalitetu manifestacija te ostalu ponudu. Veseli nas nova plažna površina na Obali Petra Krešimira IV te početak izgradnje marine u uvali Muroskva. Kvalitetnim promidžbenim akcijama te poboljšanjem standarda privatnog smještaja i kampova očekujemo da će turistička sezona 2015. biti nešto bolja u odnosu na 2013. godinu. Prema informacijama sa turističkih sajmova i kontaktiranim turističkim agencijama osjeća se optimizam u punjenju kapaciteta za ovu sezonu – zaključuje Vladimir Butković.

zeljak326

Statistika o ostvarenom turističkom prometu na području Grada Novog Vinodolskog 2014. godine

U razdoblju siječanj – prosinac 2014. ostvareno je 512.902 noćenja ili četiri posto manje nego 2013. godine. Ukupno je Novljansku rivijeru posjetilo 84.615 gostiju, od toga stranih je bilo 74.673 ili jedan posto više nego lani, a domaćih 9.942 ili 27 posto manje nego prošle godine. Strani gosti ostvarili su 463.924 noćenja ili jedan posto manje nego lani, a domaći gosti 48.978 ili 22 posto manje od lanjskog prosjeka. 

Prema vrstama smještaja  jedino kampovi bilježe povećanje od 13 posto, a ostale vrste smještaja pad broja noćenja. Najposjećeniji je 2014. godine bio privatni smještaj u kojemu je ostvareno 273.294 gostiju ili četiri posto manje nego prošle godine (od toga strani gosti su ostvarili 258.884 noćenja ili 4 posto manje, a domaći 14.410 noćenja, što pokazuje porast od sedam posto. U hotelima je ostvareno 147.811 noćenja ili dva posto manje nego lani, a najviše su se u hotelima odmarali strani gosti (134.860 noćenja ili 3 posto više nego lani dok su domaći imali pad noćenja od 36 posto).

Po zemljama dolazaka najbrojniji su i dalje bili Nijemci (18.819), zatim slijede Česi (10.477), a dobar posjet ostvarili su Slovaci, Mađari, Poljaci, Austrijanci i Slovenci te turisti iz ostalih zemalja.

 

 

Skip to content