Novosti


VRHUNSKI PJENUŠAC 1288 VINARIJE PAVLOMIR BIT ĆE PREDSTAVLJEN PRIGODOM OBILJEŽAVANJA PETNAESTE OBLJETNICE VINARSTVA U PAVLOMIRU

pjenusac1

Prvi vrhunski pjenušac Primorsko – goranske županije i Grada Novog Vinodolskog “1288”,  proizveden u Vinariji Pavlomir bit će predstavljen široj javnosti u kolovozu prigodom obilježavanja 15. obljetnice proizvodnje vina u Pavlomiru. Laskavu titulu prvog vrhunskog prirodnog pjenušca Vinarija Pavlomir dobila je od Zavoda za vinarstvo Republike Hrvatske – navodi direktor i suvlasnik Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš, dodajući da je takvu ocjenu teže dobiti za pjenušac nego za vino te da je malo vinarija koje se mogu pohvaliti takvim rezultatima. Osim vrhunskog pjenušca iz Vinarije Pavlomir vrhunskim su proglašena vina charonnay, žlahtina i pinot bijeli.

palinkas3

– Prije pet godina započeli smo s proizvodnjom pjenušaca pod pokroviteljstvom Primorsko – goranske županije i Grada Novog Vinodolskog, Centra za brdsko – planinsku poljoprivredu u Staroj Sušici, čiji je član i Grad Novi Vinodolski, a u suradnji s Veleučilištem u Poreču, Odjelom za poljoprivredu i ta prva serija od tisuću boca bila je jako dobro ocijenjena i sva je rasprodana. Nakon berbe 2010. započeli smo novu seriju pjenušca koji je odležao dvije i pol godine u podrumima Pavlomira. Pjenušac je rađen od baze chardonnaya, a u postocima i od žlahtine i pinota bijelog. Bitno je da u Vinariji Pavlomir proizvodimo vrhunski chardonnay od kvalitetnog grožđa koji je baza za pjenušce. To nam je dalo hrabrost i pokazatelji su da ćemo se i dalje baviti  proizvodnjom pjenušaca, što će nam biti važan pravac proizvodnje u budućnosti. Kapacitete ćemo povećavati iz godine u godinu jer smo znanje stekli uz stručnjake u Veleučilištu u Poreču te svladali taj posao i vlastitim snagama proizveli pjenušac, koji je odmah proglašen vrhunskim pjenušcem – kaže Miroslav Palinkaš.

vinogradi4

Osim direktora Miroslava Palinkaša, diplomiranog inženjera agronomije i enologa, u proizvodnji vina je i njegov brat Dinko, također enolog, koji rukovodi Vinogradima te novi stručnjak – Tomislav Pavlešić, voditelj Podruma i rasta kvalitete, koji je dosad 15 godina radio u Istravinu u Rijeci.

Prvi vinogradi u Pavlomiru zasađeni su 1994. godine, kada su vrijedni Vukovarci iskrčili zapušteno poljoprivredno zemljište i priveli ga kulturi. Budući da su imali iskustva u vinogradarstvu u Vukovaru, svoja stručna znanja stavili su u funkciju vraćanja vinove loze u Vinodol, čije ime govori o nekadašnjem sjajnom dobu kada je gotovo cijela Vinodolska dolina bila pod vinogradima. 

U vinogradima Pavlomira danas je pod lozom 35 hektara, iz kojih se proizvede godišnje oko 150 tisuća litara vrlo kvalitetnih vina, koja su osvajala brojne prve nagrade na vinarskim smotrama i susretima. 

Vrhunsko pjenušavo vino “1288”, koje svojim nazivom govori o godini potpisivanja Vinodolskog zakona u Novom Vinodolskom, prirodni je pjenušac, proizveden u podrumima Pavlomira vlastitim snagama, a proizveden je u seriji od tisuću boca, za čiji dizajn je zaslužan Ivan Balažević akademski slikar i grafičar iz Novog Vinodolskog.

 

U sklopu proslave 15. obljetnice proizvodnje vina u Vinariji Pavlomir i obljwetnice 135. giodina turizma Novog Vinodolskog, ovog ljeta u vinogradima, uz veliku bačvu, održavaju se i vinske večeri. Tako će u petak, 19. srpnja, u večernjim satima svirati i pjevati tamburaši “Gazde”, 2. kolovoza nastupit će klapa “Cambi”, a 22. kolovoza održat će se tradicionalna manifestacija Ružica Vinodola. 

Skip to content