Novosti


WINNETOU SAGA SNIMAT ĆE SE NA BREZAMA

Filmski projekt Winettou Saga u organizaciji produkcijske kuće Aleks Produkcija d.o.o. iz Zagreba, s njemačkim producentima Rat Pack, realizirat će se i u idiličnom šumskom zaleđu Novog Vinodolskog – na predjelu Breza. Novi projekt podrazumijeva snimanje tri zasebne filmske priče u ukupnom trajanju od 75 snimajućih dana s dva mjesecas priprema na lokacijama.

 

Na području Novog Vinodolskog snimat će se na lokaciji Breze i to planirano od 26. kolovoza do 8. rujna ove godine. Pripreme za samo snimanje započet će 3. kolovoza na lokaciji. Breze će “glumiti” Apache kamp.

 Winnetou Philipp Stoezl Poster HAVC

Snimanje  Winettou Sage  na teritoriji Republike  Hrvatske obavljat će se na više lokacija, a jedna od njih su Breze te Otrić, Rujno, Vranja i Platak, a u Hrvatskoj će boraviti oko 300 članova filmske ekipe.

 

Prvi film o avanturama Winettoua snimljan je davne 1962. godine. Nakon toga snimljeno ih je još devet, a snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koproduciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom na lokacijama Nacionalnih parkova Paklenica, Plitvička jezera i Krka, na Velebitu, u kanjonu Zrmanje i Vrliki i drugdje. Winettouv povratak  (Winettours Rückkehr), s Pierom Briceom, glavnim glumcem u serijalu o Winettou 1960- ih, snimljen je 1998. godine, a nova trilogija koja se ove godine snima u Hrvatskoj u kina stiže već iduće godine.

Karl Mays Winnetou 2016 Stacked

 

U pismu preporuke, Hrvatska turistička zajednica prepoznaje i cijeni zajednička nastojanja Aleks Produkcije d.o.o Zagreb i njemačkih producenata Rata Packa i Arda Degetoa u realizaciji projekta WINETTOU SAGE,  a sve u cilju promidžbe Hrvatske kao turističke destinacije.

 

“O tome kakav potencijal Hrvatska ima kao zemlja takozvanog filmskog turizma te filmske i TV industrije, već smo se uvjerili u filmovima o Winettou, a potencijali takvog vida turizma su u tome što se stvara emocionalna povezanost  s pričom i posebnostima lokacije, povećava se svjesnost o destinaciji, film ili serija utječu i na turistovu percepciju same destinacije pa tako mogu pojačati ili čak promijeniti njen postojeći imidž. Također, stvara se i lokalni brend, a destinaciju posjećuju posebno ciljane grupe gostiju. I naravno, u destinaciji troše novac. Zaključno, filmski turizam svakako ima potencijala da postane jedan od novih složenih turističkih proizvoda.” – navedeno je u pismu preporuke Hrvatske turističke zajednice.

 

Priča o Winettou je priča o indijanskom poglavici iz plemena Apača kojeg je u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May. Svaki film trajat će 90 minuta, a bazirat će se na prva tri originalna nastavka filma. Režiju za sva tri nastavka (Winettou i njegov stari prijatelja Shatterhand, Winettou i blago Srebrnog jezara te Smrt Winettoua) potpisuje Philipp Stölzl, a glavni scenarist je Jan Berger, a producent Christian Becker. Početak distribucije očekuje se 2016. godine, a na filmu će raditi čak 70 posto domaćih filmskih radnika – oko 40 hrvatskih glumaca i čak 5.000 statista.

 

Njemačka produkcijska kuća Rat Pack prijavila je program mjera poticaja za filmsku i TV proizvodnju trilogiju o Winettou Karla Maya, čiji će se dijelovi snimati na originalnim lokacijama serijala o Winettou iz 1960-ih godina. Koproducenti filmova su i producentske kuće Mytos i Rialto Film, a proizvodnju u Hrvatskoj servisirat će hrvatska producentska kuća Aleks Produkcija.

 

 

Skip to content