Novosti


ZA MARTINJE U DOMU KULTURE PREDSTAVIT ĆE SE MLADA VINA VINARIJE PAVLOMIR

Za proslavu Martinja, što će se održati u subotu 7. studenog u Domu kulture u Novom Vinodolskom s početkom u 20 sati, posjetitelji će, uz uživanje u pjevanju klape Rišpet i posebnom martinjskom programu, moći kušati i mlada vina proizvedena u Vinariji Pavlomir, proizvedena od grožđa iz pavlomirskih vinograda, odnosno iz berbe 2015. godine.

PB040024

Direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš kaže da je ovogodišnja berba  po kvaliteti grožđa bila jedna od boljih, jer su postignuti optimalni omjeri šećera i kiselina pa će vina biti potpuno prirodna bez enoloških intervencija. Što se tiče količine  vina, manje su zadovoljni u Pavlomiru jer su ptice i divljač napravile velike štete u vinogradima kod ranih sorti – chardonnaya i pinota što je znatno smanjilo urod. – Ova velika najezda ptica najvjerojatnije je bila zbog sušnog perioda i nismo našli način kako ih otjerati – ističe Palinkaš.

PB040021

– Berbu smo završili na vrijeme krajem rujna mjeseca i sva vina su u podrumu gdje su prekuhala i gdje se sada obavljaju podrumski radovi u smislu bistrenja, filtriranja i ostalih enoloških radnji. Mlada vina razvijaju lijepe cvjetne i voćne mirise i pravi je užitak kušati ih u ovoj fazi, pa i  posjetitelji mogu mlada kušati vina u Vinariji oko Martinja.

U Pavlomiru je pod vinovom lozom 31 hektar sorti žlahtina, chardonnay, pinot bijeli, muškat žuti, frankovka i cabernet sauvignon. A na istoku Hrvatske završena je berba grožđa sorte graševina na četiri hektara vinograda obitelji Palinkaš te se prerada grožđa i mošta također obavlja u podrumima Pavlomira.

– Vinarstvo je složen proces gdje prvo kušanje vina i zrelosti vina za puštanje u promet dolazi u veljači, ožujku ili travnju mjesecu. Što se tiče plasmana zadovoljni smo s prodajom jer su mnogobrojni turisti dolazili kupovati vina direktno u podrum, a i broj ugostitelja koji surađuju s nama se iz godine u  godinu povećava. Žlahtina iz berbe 2014. je pri kraju jer se jako dobro prodavala. Vinarija Pavlomir otvorila je jednu točionu u Senju, gdje su zaposlene dvije djelatnice, a prodaja je solidna. Naše je tržište od Karlobaga do Opatije, a puno prodajemo i na otoku Krku putem trgovačkog lanca Trgovine Krk te ugostitelja u Baški, Krku i Njivicama. Također smo zadovoljni i plasmanom našeg pjenušca, koji je proglašen jedinim vrhunskim pjenušcem u Hrvatskoj, unatoč visokim troškovima proizvodnje. Mnogi stranci bili su ugodno iznenađeni kvalitetom našeg pjenušca, a u jednom ekskluzivnom restoranu u Švicarskoj naš pjenušac su stavili u rang najviših svjetskih pjenušaca – navodi dalje Palinkaš.

11050277 1155671387780870 256690433819293359 o

Na pitanje je li u planu sanja novih vinograda, Palinkaš kaže da bi to u  Pavlomiru željeli, no da ne mogu naći radnu snagu koja bi radila u vinogradima.

Za iduću godinu direktor Vinarije najavljuje otvaranje kušaone vina u Pavlomiru jer su aplicirali projekt na fondove EU te očekuju sufinanciranje od 50 posto. Ulažu i dalje u podrumarstvo za razvoj tehnologije. Uložena su sredstva od 1,5 milijuna kuna iz EU za novu opremu i opremu koja im nedostaje.

– To sve radimo kako bismo ovm Gradu i Županiji podarili jednu vbinariju europske kvalitete. Očekujemo da će kušaona biti otvorena do proljeća 2016. godine – zaključuje Miroslav Palinkaš.

Skip to content