Novosti


ZA VALENTINOVO IZLOŽBA ‘STRAST’ IVANA BALAŽEVIĆA

Ivan Balažević, akademski slikar iz Novog Vinodolskog, za Valentinovo je razveselio brojne poklonike njegova likovnog stvaralaštva izložbom pod nazivom “Strast”. Izložba je otvorena u Gradskoj galeriji Crikvenica.

“Slikar ljubavi, s gotovo fanatičnom dosljednošću i bezgraničnom upornošću, Balaž, iz godine u godinu, raspiruje vatru našim smrznutim dušama podsjećajući nas da surova svakodnevica krije i svoje vedre strane i da je život samo neprestano kruženje energije bez kraja i konca.” – naveo je Goran Ježić u predgovoru kataloga, što je na otvorenju pročitala Barbara Kalanj Butković, ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski.

ivanb1

Budući da je izložba otvorena na Valentinovo i govori o strasti u slikama Ivana Balaževića, Sanja Škrgatić, ravnateljica Centra za kulturu  “Dr. Ivan Kostrenčić” Crikvenica govorila je, također vezano za strast, o afrodizijačkim tajnama i delicijama koje su posjetitelji izložbe mogli kušati, a riječ je o kuglicama strasti, juhici opasnih namjera…

Ivan Balažević je zahvalio svim prijateljima koji su se odazvali njegovu pozivu i došli na otvorenje izložbe, a glazbenu podlogu dao je Đoni Švarc na gitari. 

Ivan Balažević rođen je u Tavankutu kod Subotice. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Marijana Detonija. U statusu je slobodnog umjetnika od 1985. godine. Do sada je izlagao na više od 130 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te na više od 200 skupnih izložbi. Do sada je nagrađen s 24 nagrade za slikarstvo, grafiku, crtež, ilustracije, grafički dizajn, heraldiku, fotografiju i scenografiju, a o njegovom slikarskom radu snimljena su tri kratka TV filma i jedan o scenografskom. Izdavačka kuća “Otokar Keršovani” izdala je 2002. godine “Monografiju Balažević”. Djela mu se nalaze u galerijama suvremene umjetnosti i u mnogim privatnim zbirkama. Od 1994. godine  stručni je voditelj Gradske galerije “Turnac” u Novom Vinodolskom. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika – Rijeka, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske. 

izlozba1

Izložba je otvorena do 28. veljače. Organizator izložbe i nakladnik kataloga je Centar za kulturu “dr. Ivan Kostrenčić” Crikvenica.

Skip to content