Novosti


ZAKLADA ANA RUKAVINA POZIVA NA AKCIJU UPISA U REGISTAR U NOVOM VINODOLSKOM

U ponedjeljak, 13. lipnja, od 11 do 13 sati, u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića (Lokvica 2) u Novom Vinodolskom po prvi put održat će se akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija u Novom Vinodolskom održat će se na inicijativu gospodina Maria Kevrića i gospodina Borisa Turjaka, ravnatelja OŠ Ivana Mažuranića sa željom da organizacijom akcije po prvi put u svom gradu omoguće svojim sugrađanima da pomognu oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.

U Registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti te svojim upisom doprinijeti u spašavanju života oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njime Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio
svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 51.574 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 62 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

                                                                   

 

 

Skip to content