Novosti


ZAVRŠENI DVOTJEDNI ARHEOLOŠKI RADOVI NA UTVRDI LOPAR

zeljak33Na arheološkom nalazištu na kasnoantičkoj utvrdi Lopar (Lopsica) u Novom Vinodolskom završeni su dvotjedni istraživački radovi, u sklopu kojih su iskapanjem otvorili sjeverni trokutasti dio  koji je u tlocrtu utvrde vjerojatno bio dvorište. Osim brončanih artefakata, ostataka amfora te željeznih izrađevina – topovske kugle i dva bodeža, nađeni su i željezni dijelovi oružja i oruđa te keramike, u čijem sklopu je nađen uzorak čaše iz dijela sjeverne Afrike te aplikacije, što su mogle imati svrhu ukrašavanja vojne opreme. Pronađeno je i ognjište ili peć, kamene konstrukcije i ovalnog izduženog tlorisnog oblika. Voditelj radova bio je konzervator arheolog Andrej Janeš iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, odjel za kopnenu arheologiju, a u trećoj kampanji istraživačkih radova (prva je bila 2011. godine)sudjelovali su i studenti s Filozofskog fakulteta u zagrebu, Odsjek za arheologiju.

svi dosad pronađeni artefakti poslani su na restauriranje u Konzervatorski zavod u zagreb. Radove su financirali 2011. godine Pimorsko – goranska županija, 2012. Ministarstvo kulture i Grad Novi Vinodolski, a ove godine Grad Novi Vinodolski.

Inače,  utvrda Lopar bila je smještena na istočnom izlazu iz Novog Vinodolskog, na samoj obali mora, nasuprot otočića Sv. Marina. Utvrda datira iz vremena Rimljana, iz 3. i 4. stoljeća poslije Krista. Utvrda je imala trapezoidni tlocrt sa četiri kvadratne kule, dvije sa sjeverne strane, a dvije s obalne strane. Devastiranje zidina nastavljeno je stoljećima, tako da je do današnjih dana sačuvan samo dio utvrde.  

Skip to content