Novosti


Završnica mesopusnih običaja u Novom Vinodolskom


Novljanski mesopust – nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, ulazi u svoju završnicu. Sva događanja vezana za mesopust odvijaju se od davnina po strogo utvrđenom kalendaru i običajima.


Mesopusna subota – Mišenje i kršćenje mesopusta

Nakon tri četrtka, kada su se napovidali dovci i dovice, Ženidbe mlade mesopustove i Zeče, u subotu, 25. veljače u Domu kulture slijedi Mesopusna subota – Mišenje i kršćenje mesopusta, uz maškarani tanac. Mišenje mesopusta, koje već niz godina obavlja gospodin Milan Šikić, traje do ponoći, kada se pristupa kršćenju mesopusta, tj. davanju imena. Prihvaća se prijedlog imena koji bude najglasnije popraćen.

Mesopusna nedilja

Na Mesopusnu nedilju, 26. veljače, iza Vele maše, oko 10 sati, novljanski mesopustari, obučeni u svoje svečane uniforme dolaze na Trg Vinodolskog zakona kako bi pozdravili Grad Novi Vinodolski, gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća, sve gradske institucije i građane. Nakon što pozdrave velikog i malog mesopusta, koji su noć prije postavljeni na Travicu i Srićinu kuću, mesopustari nastavljaju pozdravljati građane Korzom hrvatskih branitelja prema Prisici.

Nakon malih i velih novljanskih mesopustara, na Trg vinodolskog zakona dolaze mesopustari iz Povila, Donjeg Zagona, Klenovice i Ledenica, također kako bi pozdravili Grad Novi Vinodolski, gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća, te sve gradske institucije i građane.

Poslijepodne, oko 15 sati igra se na placi Novljansko kolo.

Mesopusni pondiljak

Na Mesopusni pondiljak, 27. veljače, mesopustari u jutarnjim satima pobiraju sira, putra, masla jaja, dok poslijepodne, iza 13 sati, kreću s podravljanjem građana naselja: Kalvarije, Pod sv. Mikulj, Mel, Stari grad. Poslijepodne se igra Novljansko kolo na placi, a od 19 sati u Domu kulture održava se Novljansko prelo i mesopusni šušur, a na kraju predstavit će se i novljanski satirični godišnjak – Travica.

Mesopusni utorak

Dan kasnije, na Mesopusni utorak, 28. veljače, mesopustarima preostaje za pozdraviti naselja Šćedine i Krasa. Poslijepodne, na placi će se igrati Novljansko kolo, a nakon kola, oko 16 sati, čitat će se žitak mesopusta, te pjevati Ćurumbela. U Domu kulture u večernjim satima održat će se zadnji maškarani tanac.

Čista sreda (Pepelnica)

Na Čistu sredu (Pepelnicu), 1. ožujka, iza 14 sati, održat će se Sprogod i paljenje mesopusta, uz povike “Bil je ni ga – opet će prit…!!

Skip to content