Novosti


ZELENE I JAVNE POVRŠINE NOVOG VINODOLSKOG LIJEPO UREĐENE I PREPUNE CVIJEĆA

20160407 134014 resized 

Zelene i javne površine Novog Vinodolskog lijepo su uređene i prepune raznovrsnog cvijeća, za što su se, kao i svake godine, pobrinuli djelatnici Komunalnog trgovačkog društva Ivanj Novi Vinodolski.

20160407 133404 resized

Osim cvijeća, zasađen je i novi drvored 49 judića – Cercis siliquastrum u Ogulinskoj ulici.

drvored

– Ova stablašica je najljepša u proljeće kada cvjeta – navodi Tamara Maretić, dipl. ing. agr. iz PJ “Parkovi i javne površine” Ivanja, opisujući da su grane prekrivene mnoštvom malih ružičastih cvjetića koji se pojavljuju prije listova, a plod je mahuna koja se na stablu zadržava do sljedećeg proljeća. Srcoliki su listovi svijetlo zelene boje, maksimalna visina stabla je 12 metara, a promjer krošnje je oko 5 metara. Prije sadnje krošnja stabla je formirana u “usku vazu”, tako da kasnije grane ne smetaju prometu na ulici. Vrijednost investicije je 124 tisuće kuna.

20160407 134831 resized

Ove godine su djelatnici Ivanja aerificirali (prozračivali) travnjake koji su pod intenzivnim načinom održavanja.

Od ljeta još je u planu sadnja živice u Ulici kralja Tomislava, u ukupnoj dužini od 340 metara. Sadit će se kalina – Ligustrum japonicum ‘Texanum’, fakultativno zimzelena vrsta kaline, malo većih i sjajnijih listova od obične kaline. Dobro podnosi polusjenu koju će stvarati stari koprivići. Zalijevanje će se riješiti sistemom kap na kap. Vrijednost ulaganja u živicu je 136 tisuća kuna.

20160407 133922 resized

Sredinom svibnja, obavit će se, kao i svake godine, smjena je sezonskog cvijeća u cvjetnim gredicama. Pojačani su i radovi na preventivnoj zaštiti bilja zbog blage zime. U tijeku je i preventivna zaštita protiv šimširovog moljca – navela je Tamara Maretić.

20160407 133541 resized

Osim uređenja zelenih i javnih površina, Novi Vinodolski se priprema za sezonu i uređenjem plaža, eko akcijama čišćenja okoliša i podmorja te uljepšavanja privatnih okućnica, vrtova i balkona. Tko će se 16. travnja održati eko akcija čišćanja podmorja u Novom, a 1. svibnja na Frankopanskom trgu će se održati sajam raznolikog cvijeća i cvjećarskih proizvoda i ostalog vezanog za cvijeće pod nazivom Cvjetna priča Novog Vinodolskog, čiji su organizatori Grad Novi Vinodolski, Turistička zajednica Grada i KTD Ivanj d.o.o. Novi VInodolski.

 

 

 

Skip to content