Novosti


ŽELJKO ŠOSTARIĆ I SREĆKO BUTKOVIĆ ZA VINA DOBILI ZLATNE PLAKETE I DOBILI TITULE VINARA ŠAMPIONA

Na tradicionalnom ocjenjivanju bijelih i crnih vina novljanskih i vinodolskih vinara, što je održano u Novom Vinodolskom, zlatnim plaketama za svoja vina nagrađeni su Željko Šostarić i Srećko Butković. Željko Šostarić dobio je dvije zlatne plakete, od kojih je za svoju prvu graševinu dobio visokih 19,50 bodova te je proglašen vinarom šampionom, a zlatnu plaketu dobio je i za svoju drugu graševinu. Srećko Butković dobio je zlatnu plaketu s 19 bodova za svoje crno vino, sorte babić, te je također nagrađen titulom vinara šampiona. Apsolutni pobjednik i šampion je postao Željko Šostarić.

vinari1

Inače, za ocjenu vina je bilo ponuđeno 30 uzoraka, od toga 25 bijelih i 5 crnih vina te jedan uzorak prošeka. Vina su ocjenjivali enolozi dipl. ing. Stanka Polonijo, dipl. ing. Tomislav Pavlešić te ing. Marija Stan, koji su ustvrdili da su vina novljanskih i vinodolskih vinara, koji se vinarstom bave amaterski isključivo iz hobija, sve bolja. Vina su nastala iz vinograda i grožđa u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Vinodolu te u podrumima članova Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola sa sjedištem u Novom Vinodolskom.

Ukupno je uručeno 11 zlatnih plaketa, 6 srebrnih i 3 brončane. Zlatne plakete dobili su Miljenko Manestar, Boris Mataija, Željko Blažeković, Miljenko Blažević, Zlatko Juranić te dvojica vinara sa zajedničkim uzorkom Zoran Krišković i Anđelko Ježić.

Vinogradarstvo se vratilo u Vinodolsku dolinu u proteklih dvadesetak godina, oživljavanjem i sadnjom vinograda u Pavlomiru u Novljanskom polju, što je potaknulo mnoge ljubitelje vina na oživljavanje vinogradarstva i vinarstva u Novom Vinodolskom, Bribiru, Grižanima, Triblju i Driveniku te u Crikvenici. (Foto F. Deranja).

Skip to content