Novosti


Ženidba mlade mesopustove privukla brojne sudionike i gledatelje


Bogati mesopusni običaji u Novom Vinodolskom nastavljeni su u nedjelju s održavanjem Ženidbe mlade mesopustove, starinskog običaja prikaza novljanske ženidbe. Glavne uloge u ovogodišnjoj mladoj mesopustovog pripale su Renatu Blaževiću, kao “mladoj”, i Valentinu Topolovcu, koji je prema svom statusu mesopustarskog advitora utjelovio ulogu “mladog”. Kod malih mesopustara “mlada” je bio Saša Kljaić, a “mladi” Gabrijel Petrinić.


NOVI VINODOLSKI – U nedjelju je u Novom Vinodolskom održana Ženidba mlade mesopustove, starinski običaj prikaza novljanske ženidbe. Prema već ustaljenom običaju mlada mesopustova se odvija prvu nedjelju nakon prvog četrtka. Sudionici su zapravo mesopustari, koji između sebe podijele muške i ženske uloge, a pridruže im se i pokoji ljubitelji mesopusnih običaja.

Dva stara svata, koji predstavljaju očeve mladenaca, krenuli su u nedjelju rano ujutro s obilaskom grada, pozivajući građanstvo na pir. Ove godine stare svate utjelovili su Goran Rubčić – Mačak i Ognjen Ugrinović.

Mnogobrojna svaća počela se okupljati kod Doma kulture oko 13 sati, odakle su uz zvuk harmonike, malog, velog bubnja i činela, te na čelu s bandirašima, krenuli po mladu. Nakon što je mlada izašla iz kuće, krenulo se natrag u centar grada gdje je prema običaju obavljen zakon. Već dugi niz godina mladence uz nekoliko šaljivih riječi pozakoni Miljenko Žanić.

Nakon zakona, svatovi su pjevajući krenuli putem luke i pod barana prema Studencu na Melu. Tu je mladoženja poveo kolo, koje se igra okolo Studenca, a na pjesme od ćurumbele. Nakon što je odigrano kolo, i mlada, prema običaju bacila jabuku u Studenac, krenula je velika pirna kolona prema Placi, gdje su ih dočekali brojni radoznali građani.

Po dolasku na Placu, točnije pod Travicu, mladoženja je ponovno poveo novljansko kolo, koje su zaigrali svi svatovi.

Nakon kola je nastupio tanac mlade mesopustove u Domu kulture.


GALERIJA SLIKA:
 


 

Skip to content