Novosti


ŽUPAN ZLATKO KOMADINA I PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA NOVOG VINODOLSKOG NEVEN PAVELIĆ OTVORILI BERBU ŽLAHTINE U VINOGRADIMA PAVLOMIRA

BERBA2

Župan primorsko – goranski Zlatko Komadina i predsjednik Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog Neven Pavelić, u nazočnosti direktora Vinarije Pavlomir Miroslava Palinkaša i članova Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola te djelatnika Vinarije Pavlomir započeli su berbu grožđa žlahtine u vinogradima Pavlomira. Na 35 hektara vinograda u Pavlomiru uspijevaju različite sorte grožđa – charoddonay, cabernet sauvignon, muškat žuti, pinot i žlahtina, autohtona sorta koja se prije uzgajala u Vinodolu. Pavlomirska vinasu dobitnik mnogih zlatnih i srebrnih odličja i priznanja za kvalitettu te nose etiketu vrhunskih i visoko kvalitetnnih vina.

BERBA4

– Danas je početak berbe žlahtine u vinogradima Pavlomira, autohtone sorte koja se vratila u Vinodol. Turizam i kulturna baština Vinodolske doline počivaju na žlahtini, o čemu najbolje govori pjenušac “1288.” iz Pavlomira koji počiva na kulturnoj i povijesnoj tradiciji Vinodola – kazao je prilikom otvorenja berbe župan Zlatko Komadina.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog Neven Pavelić kazao je kako Grad Novi podržava Vinariju Pavlomir, koja je jedan od značajnijih gospodarskih subjekata na području Grada i Primorsko – goranske županije, a koja svojim vrhunskim vinima promovira Grad i Županiju. Zahvalio je djelatnicima Pavlomira, koji su dolaskom u ratnim godinama na područje Vinodola oplemenili zapuštene površine u postojbini žlahtine te vratili vinovu lozu u Vinodolsku dolinu. Također, zahvalio je Vinariji Pavlomir na podržavanju rada braniteljskih i ostalih udruga na području Grada Novog Vinodolskog. 

BERBA5

– Ova vinogradarska godina je dosta teška zbog puno kišnih dana, no grožđe je kvalitetno, s nešto manje sladora. Grožđe je zdravstveno ispravno no urod je u manjim količinama nego lani te se očekuju manji prinosi od tridesetak posto. Bilo je i do pola metra vode u vinogradima, što će utjecati na manju količinu proizvodenih vina. Očekujemo da će kvaliteta vina biti na prošlogodišnjoj razini. Slador je ove godine od 17,5 do 18 posto, a lani je bio 25 posto – kazao je direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš.

U vinogradima Pavlomira na 35 hektara zasađeno je 140.000 čokota vinove loze koja svake godine daje i do 150.000 visoko kvalitetnih vina. Berba chardonnaya je završena, a nakon berbe žlahtine na redu su ostale sorte grožđa.

 

Skip to content