Novosti


LAG-u Vinodol dodijeljeno 1,74 milijuna eura za provedbu nove lokalne razvojne strategije

Predstavnici 56 lokalnih akcijskih grupa iz cijele Republike Hrvatske potpisali su 13.12.2023.g. Ugovore kojima su i službeno odabrani za provedbu intervencije 77.06 “Potpora LEADER (CLLD) pristupu” iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske za razdoblje 2023.-2027., a ugovore je uručila ministrica poljoprivrede gđa Marija Vučković.

Ugovor za LAG „VINODOL“ potpisao je predsjednik LAG-a g. Ivica Jerčinović.

 

Prigodi su nazočili i predsjednik Vlade RH g. Andrej Plenković, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju g. Antun Vujić i državni tajnici Ministarstva poljoprivrede g. Tugomir Majdak i g. Zdravko Tušek.

LAG-u „VINODOL“, prema području djelovanja i kriterijima odabira, dodijeljeno je 1.741.075,99 EUR za provedbu Lokalne razvojne strategije 2023.-2027. koji će se koristiti za provedbu LAG intervencija uključujući provedbu projekta suradnje, upravljanje strategijom, njezino praćenje i evaluaciju te upravljanje LAG-om kao i jačanje kapaciteta lokalnih dionika.

Sukladno prepoznatim potrebama LAG područja, u novoj LRS LAG-a „VINODOL“ u planu je provedba tri intervencije:

– Potpora povećanju konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje – kao sveobuhvatna intervencija u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, a koja će uključivati male i mlade poljoprivrednike s naglaskom na ekološku proizvodnju.

– Potpora za nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnom području – pored poljoprivrede, koja                                                  predstavlja primarnu djelatnost, treba razvijati i ostale nepoljoprivredne djelatnosti, za koje postoji veliki potencijal na cijelom području LAG-a.

– Potpora ruralnoj infrastrukturi i lokalnim uslugama – provedbom ove intervencije želi se poboljšati životne uvjete u ruralnoj sredini, doprinijeti atraktivnosti sela i njegovom razvojnom potencijalu za druge aktivnosti te potaknuti rast društveno-ekonomske održivosti.

Partnerstvo LAG-a je sastavljeno od dionika iz svih sektora/interesnih skupina, a povezivanje različitih sektora doprinosi snažnom partnerstvu koje je u mogućnosti kvalitetnije odgovoriti svim izazovima u lokalnoj zajednici.

Podsjetimo, lokalna akcijska grupa „VINODOL“ osnovana je 2012.g., obuhvaća područje 7 jedinica lokalne samouprave (Gradovi Bakar, Crikvenica, Kraljevica i Novi Vinodolski, te općine Čavle, Kostrena i Vinodolska općina) i prostire se na površini od 683 km², gdje živi 40.630 stanovnika.

U proteklom programskom razdoblju LAG je objavio 7 LAG natječaja, odobrio 51 projekt te su odobrena sredstva u ukupnom iznosu 1.3 mil. EUR.

Skip to content