Položaj, povezanost, klima

Položaj

Grad Novi Vinodolski smješten je na jugoistočnom dijelu Primorsko-goranske županije, u središnjem dijelu Sjevernog Hrvatskog primorja, pokraj Vinodolske doline, uz razvedenu obalu Podvelebitskog kanala, a administrativno obuhvaća 20 statističkih naselja.

Područje Grada Novog Vinodolskog prostire se na površini od 265 km2, dok uređenom površinom zauzima 5,13 km2, a prema načinu korištenja može se razdijeliti na stambene zone (obiteljske kuće i višestambene zgrade), gradski centar (mješovita namjena), površine gospodarske namjene (turističke zone uz obalni pojas) i površine prometne infrastrukture. Površina akvatorija u Velebitskom kanalu iznosi 65,24 km², a dužina razvedene obale iznosi čak 25 km.

Novi Vinodolski je danas upotpunjen svim sadržajima neophodnim suvremenom načinu življenja i poslovanja. U mjestu se nalaze: škola, dječji vrtić, crkva, pošta, dom zdravlja, ljekarna, čitaonica i knjižnica, muzej i galerija, banke, poslovnica FINA, kreditno-štedna i osiguravajuća društva, benzinske crpke, hoteli, putničke agencije, a dostupan je i niz obrtničkih usluga.

Geoprometni položaj Novog Vinodolskog, te dostupnost morem, kopnom i zrakom, odnosno blizina zemljama srednje Europe, čini ga atraktivnim odredištem za ljetovanje ili kraći odmor.

Međunarodna Zračna luka Rijeka nalazi se na udaljenosti od 25 km, a operativna je cijele godine. Tijekom ljeta servisiraju je redovne linije Croatia Airlines-a s Minhenom i Londonom te niz low-cost i charter linija (npr. Ryan Air, Eurowings, Condor, Transnavia) s Njemačkom, Švedskom, Norveškom, Poljskom, Nizozemskom.

Prometna povezanost

Zračna luka Rijeka 25 km

Zračna luka Pula 145 km

Zračna luka Trst 150 km

Zračna luka Ljubljana 174 km

Zračna luka Zagreb 180 km

Ljubljana 150 km

Villach 240 km

Budimpešta 500 km

Milano 520 km

Beč 530 km

München 550 km

Klima

Kristalno bistro more, plaže, grad i okolica bez industrijskih zagađivača, brojni vinogradi, lovna područja, strujanje gorskog zraka iz visokih šuma neposrednog zaleđa, biciklističke i planinarske staze, vidikovci i šetnice pružaju Rivijeri Novi Vinodolski neprocjenjive ekološke prednosti.

Zahvaljujući zimzelenoj vegetaciji, blagoj mediteranskoj klimi, čistom moru i zraku, područje Novog Vinodolskog klimatski je vrlo povoljno, te čak pogoduje u liječenju i rehabilitaciji dišnih puteva.

Kupališna sezona kreće u svibnju, a proteže se sve do listopada. Ljetne temperature zraka kreću se od 22 do 35° C, a temperature mora od 20 do 25° C.

Najčešće prisutni vjetrovi su jugo (topao i vlažan vjetar) i bura (najjači i najsuši vjetar). Svježinu i ugodu ljeti donosi maestral (sjeverozapadnjak) koji puše s kopna prema moru. U ljetnim mjesecima javljaju se i kratkotrajne nevere, s pljuskovima i sjevernim vjetrom tramuntanom.

Skip to content