Manifestacije

Maškare

Uz tradicionalni pokladni običaj Mesopust, u Novom Vinodolskom neizostavan je program Maškara, koji započinje već u prvu subotu nakon Sveta tri kralja (6. siječnja). Maškarane zabave organiziraju se u Domu kulture s početkom u 20 sati, i to 5 do 9 subota, sve do Pepelnice, a završna zabava održava se u utorak prije Pepelnice.  Uz Mesopustare iz Novog Vinodolskog, domaćinstva priređuju i Mesopustari i Maškaroni iz okolnih naselja – Povile, Klenovica, Ledenice i Donji Zagon. Budite maštoviti i osvojite nagradu za najbolju masku, okušajte sreću u bogatoj tomboli i zaplešite uz zabavno-glazbeni program. Ulaz je besplatan.

Na Mladu mesopustovu za najmlađe stanovnike i posjetitelje u Domu kulture priređuje se Čajanka, a već iduću nedjelju i Dječja reduta. Neka Vaši mališani ne propuste povorku predvođenu Malim mesopustarima koja kreće od Osnovne škole Ivana Mažuranića pa sve do Doma kulture, gdje će ih dočekati veseli animatori, glazba te besplatne krafne i sokovi.

Mesopust

Mesopust je najcjenjeniji pučki običaj Novog Vinodolskog, u kojem učešće uzima veliki broj žitelja, u skladu s osobnim sklonostima – u maškarama, kao pivači i sudionici u kolu, sudionici pokladnog suđenja Mesopustu ili tek kao znatiželjni promatrači. Prakse običaja sudionici provode u strogo ustaljenom tradicionalnom obliku, kroz tri tjedna – u dvadeset i jednom danu, od Prvog četrtka do Čiste srede/ Pepelnice; u devet dana događanja u tom razdoblju.

Sve zanimljivosti o Novljanskom mesopustu doznajte na poveznici Mesopust.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

Raspjevani balkoni

Povodom dana zaštitnika Novog Vinodolskog, Sv. Filipa i Jakova, u Novom Vinodolskom se 1. svibnja održava program Raspjevani balkoni. Uz sajam cvijeća i domaćih proizvoda, neizostavan dio ovog nedjeljnog programa je priprema fritaje od šparoga i 1000 jaja. Program je popraćen pjesmom i glazbom istaknutih kvarnerskih izvođača.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

FIT4NOVI

Bogat trodnevni sportsko-rekreacijski program u organizaciji Grada Novog Vinodolskog i sportskih te rekreacijskih udruga održava se svake godine, krajem mjeseca svibnja, s prvim toplijim danima. Prezentacijski treninzi su otvorenog tipa, a za sudjelovanje na turnirima potrebno je izvršiti prijavu. Manifestacija je osmišljena s ciljem promocije sporta i zdravog načina života, osobito među najmlađim generacijama.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

Ljetni karneval

Prvi vikend u srpnju rezerviran je za Ljetni međunarodni karneval u Novom Vinodolskom u kojem sudjeluje preko 50 maskiranih grupa s preko 3000 maski. Ljetni karneval nudi mnogo zabave i radosti, stoga budite i Vi dio karnevalskih događanja koja se zbivaju u samom centru Novog Vinodolskog.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

Okolotorno

Šetnja prigodno osvijetljenim i uređenim ulicama Starog grada, tijekom koje posjetitelji uz pomoć mape obilaze sve važne znamenitosti, te prolaze kraj nekoliko punktova gdje lokalne udruge, umjetnici, obrtnici, poduzetnici, poljoprivredni gospodarstvenici prezentiraju i prodaju autohtone proizvode i suvenire. Posjetitelje u vrijeme Okolotorna zabavljaju glazbenici, kostimirani volonteri – utjelovljeni likovi Frankopana, Bana Ivana Mažuranića, Ivane Brlić Mažuranić, te djevojke u narodnoj nošnji. Za najmlađe goste ulice starog grada kriju brojna iznenađenja, poput oslikavanja lica, žongliranja, streličarstva. Okolotorno se održava svake srijede tijekom srpnja i kolovoza te prvu srijedu u mjesecu rujnu.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

Jedra Vinodola

Jednodnevni program koji se održava sredinom kolovoza, u luci Novi Vinodolski, pokrenut je u suradnji s Jedriličarskim klubom YC Burin, s ciljem promocije jedrenja i destinacije kao sportsko-rekreativne, te stvaranja dodatnih sadržaja za naše turiste. Turisti imaju priliku uživati u aktivnom odmoru te se, po prvi put, uz pomoć iskusnih jedriličara osjetiti čari jedrenja. Za sve sudionike priprema se primorski ručak u svrhu promocije autohtonih specijaliteta.

Detaljne informacije:

+ 385 51 554 350 / [email protected] / Facebook: Jedra Vinodola

Erato četvrtkom

Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski poznata je u svom kraju po organizaciji različitih književnih događanja, promociji knjige i čitanja, posebice u ljetnim mjesecima kada se već tradicionalno svakog četvrtka održavaju književne večeri i promocije (Erato četvrtkom). U prosjeku se održi sedam događanja u dva mjeseca. Riječ je o vrlo posjećenim događanjima koja se priređuju u atriju Srićine kuće i čitaonici (izložbe). Gosti su uglavnom eminentna imena hrvatske književne  i kulturne scene.

Detaljne informacije:

+385 51 244 413 / [email protected] / http://nck.hr/

Primorski trokut

Od rimske utvrde Lopar, brodicom do Svetog Marina, pa gotovo do perjanice novljanskog turizma, Hotela Lišanj – to je ruta Primorskoga trokuta. Manifestacija je to koja posjetiteljima, uz miris mora i borova i glazbu, donosi iskustvo pravog primorskog doživljaja, i to na nekoliko lokacija. Moći ćete kušati domaće gastro specijalitete, kupiti predmete iz kućne radinosti za vječnu uspomenu, te uživati u ljetnoj večeri u parku Ivana Mažuranića i na otočiću Sveti Marin.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

Fešta od kilometra

Na Obali Petra Krešimira IV. u Novom Vinodolskom od 2015. godine u kolovozu se održava  manifestacija nazvana Fešta od kilometra. Cijelom dužinom obale, na 1200 metara, posjetitelji mogu uživati u glazbi, vinu, pršutu i ostalim gurmanskim doživljajima karakterističnima za primorski kraj.

Program počinje već od 18 sati, a uzimajući u obzir da je lokacija fešte inače omiljena među susjedima iz Bribira, koji se tamo rado kupaju, posvećen im je poseban kutak na obali. U Bribirskom domaćem kutku posjetitelji će moći uživati u zvukovima Bibirskih tamburaša, suvenirima te bribirskoj gastro ponudi.

Detaljne informacije

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

Ružica Vinodola

Krajem kolovoza u Novom Vinodolskom svake se godine održava zanimljiva manifestacija Ružica Vinodola. Tradicija izbora Ružice Vinodola duga je više stoljeća, iz vremena vladavine obitelji Frankopan. Priča kaže da se na završetku berbe grožđa među beračicama birala najljepša i najmarljivija. Ona bi bila ovjenčana vinovom lozom – svojevrsnim simbolom koji u ovom kraju oduvijek ima posebnu važnost – te je na čelu povorke odlazila u Grad.

Ružica Vinodola je turistički događaj koji gostima pruža zabavu, upoznaje ih s glazbenom tradicijom, ekološkim proizvodima te im omogućuje da u posebnim radionicama savladaju neke od tajni izrade rukotvorina, izrade tradicijskih predmeta ili pak kulinarstva. Dakako, tome treba dodati i bogat izbor tradicionalnih jela i izvrsna vina što cijeloj manifestaciji Ružica Vinodola daje i posebnu privlačnost.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr

Međunarodni festival klasične glazbe

Tradicionalni Međunarodni festival klasične glazbe održava se u ljetnom periodu u stolnoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.  Festival je to kojim, od 2010. godine, rukovodi organizacija Art Novi, pod pokroviteljstvom Grada Novog Vinodolskog, te u suorganizaciji Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog i Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog. Cilj Festivala je promicanje kulturne i glazbene baštine, napose one europske. Da je glazba univerzalni jezik svjedoči i mnoštvo turista koji posjećuju ovaj Festival. U povijesnom gradu, bogate kulturne i umjetničke baštine, kao i u samom interijeru i akustici drevne novljanske župne crkve, posjetitelji svake godine uživaju u zvucima istaknutih glazbenih imena europske i hrvatske glazbene scene. Ulaz je besplatan.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

Ljetno kino

Ljetno je kino, izuzev Mesopusnih običaja, najstarija manifestacija u našem Gradu. Lokacija na kojima su se prikazivali filmovi bilo je više, no od ljeta 2018. godine to je dvorište rodne kuće braće Mažuranića (ul. Antuna Mažuranića 5). Filmovi se, od lipnja do konca rujna, prikazuju na tjednoj bazi (domaća produkcija, blockbusteri, europska produkcija, dokumentarni filmovi, kao i crtani filmovi za djecu). Posjetitelji mogu uživati u specifičnom ambijentu toga prostora u samome centru Grada. Cijena ulaznice iznosi 10 kuna. Organizator Centar za kulturu Grada Novog Vinodolskog obavijesti o filmovima, kao i drugim događanjima, dijeli na Facebook stranici Grada, na internetskim stranicama Grada, kao i na svojim oglasnim prostorima.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

Novljanski gušti

Ispraćaj ljeta uz domaće specijalitete novljanskih restorana i vrhunsko vino omiljeni su događaj mnogih Novljana i posjetitelja. Sredinom rujna, na Trgu Ivana Mažuranića, u samom centru grada, u prijepodnevnim satima, uz zabavno-glazbeni program, za simboličnu cijenu možete kušati vrhunske gastro delicije i kvalitetna vina. Manifestacija je posvećena svim turističkim djelatnicima koji su svojim radom pridonijeli uspješnoj turističkoj sezoni, a ujedno je i odlična prilika za promociju bogate novljanske gastro ponude.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

Martinje

Studeni je mjesec u znaku Martinja – starog pučkog običaja “promaknuća” mošta u mlado vino, koji se krštenjem vina njeguje u sjeverozapadnim vinorodnim krajevima i u susjednoj Sloveniji, ali i u Novom Vinodolskom. Tijekom cijelog mjeseca studenog možete uživati u vrhunskim vinima, delicijama i glazbi, a za to se svake godine pobrinu Grad Novi Vinodolski, Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog, udruga Ružica Vinodola, Vinska kuća Pavlomir, Marina Novi s restoranom Admiral, Hotel Lišanj.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

Dani bakalara u Marini Novi

Dani bakalara održavaju se u Marini Novi u Novom Vinodolskom, od 6. do 24. prosinca. Prosinac je u hrvatskoj kulturi inače vrijeme za bakalar, a u restoranu Admiral možete uživati u pomno osmišljenim specijalitetima, čak njih 20,  koje će pratiti savršeno uparena vina. Ljubitelje tradicionalnih jela zasigurno će oduševiti bianco bakalar, bakalar na norveški, krokete od bakalara, lazanje s bakalarom ali i ostali jedinstveni specijaliteti.

Detaljne informacije:

+385 51 569 180 / [email protected] / http://marinanovi.hr/

Zdravica Novoj

Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski, Centar za kulturu Grada Novi Vinodolski i Grad Novi Vinodolski u suradnji s Lovačkim društvima Košutnjak i Gradina, te Udrugom prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola,  svake godine organizira Zdravicu Novoj. Na Silvestrovo, 31. prosinca, već od 10 sati u centru Novog Vinodolskog počinje zabavno-glazbeni program, popraćen vrhunskom gastro ponudom. Osim standardne ugostiteljske ponude, ovdje možete pronaći prigodan novogodišnji paket: lovački gulaš, suvenir šalica i kuhano vino u neograničenim količinama po cijeni od 30,00 kuna.  Također, paralelno sa Zdravicom Novoj, u samom centru Novog Vinodolskog odvija se i poseban program za najmlađe – besplatan Dječji grad na napuhavanje, krafne i  vožnja vlakićem. Program traje do 16 sati, a večernju zabavu i nastavak dočeka Nove godine možete potražiti u novljanskim hotelima i restoranima.

Detaljne informacije:

http://www.tz-novi-vinodolski.hr/

Skip to content