Osnovna škola Ivana Mažuranića

Program osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Novog Vinodolskog odvija se u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića. Obrazovanje na području Novog Vinodolskog ima bogatu povijest i tradiciju. Počeci školstva odnosno obrazovanja mladih na području Novog Vinodolskog, sežu u 15. stoljeće kada su redovnici/svećenici u pavlinskom samostanu opismenjivali lokalni puk. Pavlini su na području Novog djelovali sve do 1786. godine, što se poklapa s godinom osnivanja Osnovne škole u Novom Vinodolskom.

Dakle, Osnovna škola u Novom Vinodolskom osnovana je 1786. godine ugovorom između Komiteta novljanskoga i Gospoštije Vinodol, s jedne strane, i narodnog školskog nadzornika u Kopru s druge strane. U više od dvjesto godina rada četverogodišnje i osmogodišnje škole u Novom, uključujući i građansku školu, u školi je radilo više od 240 učitelja, nastavnika, profesora i vjeroučitelja. Ukupna površina zatvorenog školskog prostora iznosi 4297 m2 , dok je vanjski prostor ukupne površine 7450 m2 . Škola se prostire na tri etaže. Pri Osnovnoj školi Ivana Mažuranića 1988. godine osnovana je Osnovna glazbena škola. Nastava u glazbenoj školi je organizirana u skladu sa specifičnim zahtjevima programa. Nastava instrumenata je individualna, dok se solfeggio, zbor i teorija glazbe izvode kao skupna nastava.

Danas Školu pohađa 365 učenika u 19 razrednih odjela, 50-ak učenika Osnovne glazbene škole te nekoliko učenika u Odjelu za učenike sa teškoćama u razvoju koji je ustrojen 2012. godine. Programi osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja odvijaju se u jednoj, jutarnjoj smjeni, a organiziran je i produženi boravak. Za učenike putnike iz okolnih mjesta organiziran je učenički prijevoz. Polaznici Škole redoviti su sudionici državnih natjecanja na kojima osvajaju brojna priznanja, što ukazuje na kvalitetu djelatnika i nadarenost njihovih učenika.

Skip to content