Rivijera Novi Vinodolski

Novi Vinodolski

U središnjem dijelu sjevernog Hrvatskog primorja, iz stare frankopanske utvrde zvane Novigrad, razvio se i proširio uz morsku obalu turistički grad Novi Vinodolski, središte današnje Rivijere Novi Vinodolski. Ovo povijesno političko i kulturno središte Vinodolske knežije (“Vinodol” – “Vallis vinearia”), kolijevka plejade književnika iz porodice Mažuranić, s ponosom čuva uspomenu na Vinodolski zakon iz 1288. godine, najstariji hrvatski zakonski spomenik. Zahvaljujući zimzelenoj vegetaciji i blagoj mediteranskoj klimi, čistom moru i zraku, Novi Vinodolski postao je 1878. godine, nedugo nakon Opatije, jedno od prvih turističkih mjesta primorskog kraja.

Fizionomiju grada karakterizira primorska arhitektura bijelih pročelja i crvenih krovova u staroj jezgri koji se uzdižu od razine mora do crkve i zvonika na brijegu, nadvisujući gradsku konturu kao da čuvaju ovaj kameniti grad nad morem. Po toj je specifičnoj panorami Novi Vinodolski bio prepoznatljiv u prošlosti, a takav je i danas.

Povile

Dva kilometra jugoistočno od Novog smjestilo se malo turističko mjesto Povile. Mjesto zrači kristalno bistrim morem, prekrasnim borovim kampom na početku kojeg se smjestila mala crkvica sv. Marije Magdalene, sagrađena u 14. stoljeću, koja je ujedno i zaštitnica mjesta. Upravo ta ispupčena rtina dobila je naziv Punta Mandalena. Ovo je raj za one koji vole kampirati. Na ovome mjestu u hladu borove šume tik do mora, daleko od gradske vreve gotovo da će se svatko osjećati robinzonski.

Klenovica

Devet kilometara južno od Novog smjestila se Klenovica. Upravo je to pravo malo ribarsko mjesto koje je svomu ribaru i moru odalo veliku počast. Za Klenovara more je jednako život. O tome najbolje svjedoči spomenik ribaru u luci. Danas je Klenovica već poznatija kao turističko mjesto, idealno za odmor i rekreaciju čija je osnovna karakteristika čistoća mora i pejzaža. Naselje Klenovica obuhvaća i raštrkane zaseoke Cvitkovići, Kalanji, Miletići, Kula – Komadine i Žrnovnica. Jedan od najstarijh pisanih dokumenata gdje se spominje Klenovica je konac 14 st. i to u Statutu senjskom od 1388. gdje je zabilježeno da se međe grada Senja protežu do Suhe Kozice. Žrnovnica se, kao zaseok, u sastavu naselja Klenovica spominje 1455. godine gdje piše kako se pod Ledenicama nalaze mlinovi u Žrnovnici.

U Žrnovnici ponornica utječe u more i danas se ondje zbog čistoće mora uzgaju dagnje, kamenice i srebrni losos. U prošlosti, sudeći po broju tunolovki, tunolov je bio najvažniji način ribolova ovog područja. O tome svjedoče ponovno vraćene tunere koje su pedesetih godina bile uklonjene. One su simbol tog teškog života ribara i pomoraca. Jedna od njih se nalazi na otočiću Sv. Antona koji se doima kao poluotok jer su put do njega mještani nasipali ogromnim grotama kamenja. Na taj su način klenovarske plažice dobile i svojevrsnu zaštitu od udara mora i jake bure koja, u zimskim mjesecima, izuzetno jako puše. Vegetaciju karakterizira ogoljelost terena s enklavama degradiranih kraških šumica klena, hrasta medunca, bijelog i crnog graba i crnog jasena. Osjetit ćete i miris crnog bora koji je u ovom području umjetno podignut. Klenovicu sa sjeverne strane čuva šumovito zaleđe, a turiste mame izletišta u području Krmpota. Ako vas put nanese, svakako nemojte propustiti razgledati i zaleđe s prekrasnim vidikovcima koji će vas sasvim sigurno osvojiti.

Smokvica Krmpotska

Šetnica uz more povezuje Klenovicu sa susjednim mjestom Smokvica. Uz samu morsku obalu 12 kilometara od Novog, ispod Jadranske magistrale i krmpotskog planinskog masiva Kapele, smjestilo se naselje Smokvica. Tu se susreću topla primorska i hladna planinska klima, posebno u zimskim mjesecima stvarajući izuzetno zračno strujanje i jak vjetar posebno u smjeru istok–zapad. Ostala morska strujanja pogoduju ljubiteljima jedrenja. Ljeti je Smokvica u ozračju blagog i ugodnog mediteranskog podneblja s toplim sunčanim danima čiju temperaturu ublažuje povjetarac s mora.

Mjesto je navodno dobilo ime po mediteranskoj voćki smokvenici (smokvi, Ficus Carica) koja je uz vinovu lozu, nekada bila najznačajnija voćka našeg primorja. Tako se ova biljka se u staro vrijeme naveliko rasadila tako i na prostoru Smokvice. Pojedine su obitelji ujesen običavale imati i do dvije tone ovog sočnog i slatkog ploda. Za one koji žele uživati samo u čaroliji čistog mora, laganog ljetnog povjetarca, nedirnute prirode ovo je najbolje odredište.

Sibinj Krmpotski i Kozica

Naselja Sibinj Krmpotski i Kozica rubna su naselja Grada Novog Vinodolskog, smještena na jugoistočnom dijelu – idealna za bijeg od gužvi i svakodnevnog stresa.

Skip to content