Novosti


3. SVIBNJA VIII. SUSRET KUD-OVA “MORE I RAVNICA” U NOVOM VINODOLSKOM

U subotu, 3. svibnja, u Novom Vinodolskom će se održati VIII. Susret KUD-ova “More i ravnica”. Program počinje u 18.30 svečanim mimohodom KUD-ova Korzom hrvatskih branitelja, koji će zatim nastupati na Trgu Vinodolskog zakona. U slučaju lošeg vremena nastupit će u Domu kulture.

Na ovogodišnjem Susretu sudjeluju: HKUD “Perušić” iz Perušića, KUD “Sloga” iz Sikirevaca, Kumpanija “Kosirići” iz Tinjana, Ženska pjevačka skupina  “Vranovke” iz Vranovaca – Bukovlje i domaćin – KUD “Ilija Dorčić” iz Novog Vinodolskog.

Susreti nemaju natjecateljski karakter, nego su zamišljeni kao druženje ljubitelja folklora i razmjena iskustava.

– U želji da našim sugrađanima i gostima grada pokažemo bogatstvo naše kulturne baštine u pjesmi, nošnjama, plesu i običajima organizirali smo osmi po redu Susret KUD-ova «MORE I RAVNICA», u sklopu događanja koji se organiziraju uz Dan grada Novog Vinodolskog i naše zaštitnike Sv. Filipa i Jakova – navodi predsjednica KUD-a Ilija Dorčić Đurđica Krišković.

zeljak125

Inače, KUD “Ilija Dorčić”osnovan je 1951. godine. Brojni su članovi djelovali u različitim sekcijama. Osnivale su se i gasile mnoge sekcije: izvorni folklor, dramske, recitatorska, tamburaška, mješoviti zbor, muška i ženska klapa limena glazba, mažoretkinje.

Danas su aktivne sekcije izvornog folklora i pučki pivači.

Kontinuitet od osnivanja do danas ima izvorni folklor. Ova sekcija je osnovana i postoji kako bi sačuvala neprocjenjivo bogatstvo nepokretne kulturne baštine: narodne običaje, pjesme i nošnju, koje se do današnjih dana, prkoseći vremenu i modernizaciji, uspjelo sačuvati u Novom Vinodolskom.

Izvorni folklor njeguje i prikazuje na svojim nastupima: izvornu novljansku  narodnu pjesmu koja se pjevala i pjeva u našem gradu, sopnju sopil, tanac uz sopile, novljansko narodno kolo  u kojem parovi muškarca pjevaju junačke narodne pjesme, narodne pjesme koje pjevaju ženski i muški dueti, zborne narodne pjesme i prelijepu novljansku narodnu nošnju.

Promociju i prikaz svega navedenog izvorni folklor vrši sudjelujući  u Mesopusnim običajima zimi, nastupima na svim važnim događanjima u gradu ( promocije, obilježavanja Dana grada,….), nastupima za turiste i posjetitelje grada, ali i sudjelovanjem na brojnim smotrama folklora: Zagreb, Vinkovci, Nova Gradiška, Metković, Piškorevci, Štitari, Staro Petrovo Selo…

Pučki pivači osnovani su 2004. godine okupivši neke od članova pivača novljanskog kola, klape «Vinčace» i klape «Novljani». Izvode domaću novljansku i dalmatinsku pučku pjesmu. Iako kratko djeluju imali su brojne zapažene nastupe: na smotri Bašćanski glasi u Rijeci, na smotri Sudamja u Splitu, te na lokalnim smotrama i kulturnim događanjima – istakla je predsjednica KUD-a Đurđica Krišković.

Organizatori  Susreta su KUD “Ilija Dorčić” Novi Vinodolski i Centar za kulturu Novi Vinodolski, a pokrovitelji su Grad Novi Vinodolski, Primorsko – goranska županija i Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog.

more i ravnica1

 

Skip to content