Novosti


5. smotra klapa Novi Vinodolski održana je uDOMU KULTURE NOVI VINODOLSKI 28.STUDENOG 2004.

Na 5. smotri klapa u prepunom DOMU KULTURE NOVI VINODOLSKI 28.STUDENOG 2004. predstavili su se Ženske klape: SENJKINJE Senj, MAŽURANA Novi Vinodolski, KASTAV Kastav, DIŠPET Zagreb i Muške klape:  TIĆ Tribalj, GROBNIK Grobnik, KASTAV Kastav, TEUTA Šibenik, CRIKVENICA Crikvenica i PUČKI PIVAČI Novi Vinodolski

Stručni skup 11.kolovoza 2004.

“Bio je kao osamnaestogodišnjak jedan od najmlađih članova Ilirskog pokreta, bio je odvjetnik u Karlovcu, dugogodišnji predsjednik Matice ilirske i Hrvatske, saborski perovođa i glavni redaktor saborskih zaključaka i zakona, dvorski kancelar, saborski zastupnik, predsjednik Hrvatskog sabora i prvi ban pučanin. Poliglot koji je govorio i pisao na desetak jezika, liberal i legalist, čovjek europskih nazora, renesansnog obrazovanja, nikada nije odgovarao na napade i nikad se nije osvećivao. Nitko u Hrvatskoj nije prije, a u mnogočemu i poslije, obavljao toliko državničkih službi, nitko nije napisao toliko pravničko programatskih spisa, nitko bolje od njega nije uspio sročiti ono što su drugi tek mislili i govorili, nitko nije primio više pogrda i kritika. Bio je i u tome se danas slažu svi povjesničari – arhitekt i utemeljitelj moderne Hrvatske. Zvao se Ivan Mažuranić.” Tim nas je riječima u kongresnoj dvorani hotela “Lišanj” voditeljica Barbara Kalanj uvela u početak stručnog skupa o Mažuranićevu književnom i političkom radu i pozdravila uvažene goste Mažuranićevim stihovima: “Vinodolski dolče da si zdravo, Novigrade pozdravljan te lipo.”

Stručni skup održan je u sklopu programa obilježavanja 190. obljetnice rođenja Ivana Mažuranića, koji se održavao pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića, a u organizaciji Grada Novi Vinodolski.

Nakon što su se skupu obratili gradonačelnik rodnog grada slavnog pjesnika i bana pučanina, gospodin Milivoj Vidmar, potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić, predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti, akademik Milan Moguš, zamjenik župana Zlatka Komadine, gospodin Zoran Dragičević, u ime ministra kulture Bože Biškupića pomoćnica ministra gosp. Goranka Horjan i izaslanik Hrvatskog sabora gosp. Emil Tomljanović, u ime predsjednika Republike Stjepana Mesića obratio se njegov savjetnik za unutarnju politiku gosp. Ivan Dekanić, ističući da je Ivan Mažuranić bio književnik i političar – reformator koji je vjerovao u budućnost moderne Hrvatske.

Akademik Nedjeljko Fabrio izabrao je o Ivanu Mažuraniću govoriti u novljanskom kontekstu. Opisao je njegov književni rad od samih početaka stvaralaštva u rodnom kraju, njegovog djelovanja kojim prerasta okvire hrvatskog primorja do zauzimanja mjesta u evropskoj kulturnoj baštini kojoj zauvijek pripada.

Akademik Petar Strčić istakao je da se o Ivanu Mažuraniću – političaru puno zna. On pripada obitelji koja jedna od malo poznatih obitelji u povijesti Hrvata. Bio je političar koji je oštro kritizirao pretenzije drugih naroda u našoj domovini, a ujedno je bio svjestan da Hrvati ne mogu sami izboriti svoju samostalnost. Njegovo djelovanje je uvijek bilo dubokoumno i domoljubno. Temeljito je reformirao i modernizirao državnu upravu i rješavao bezbroj aktualnih pitanja.

Skip to content