Novosti


ARHEOLOŠKI RADOVI NA UTVRDI LOPAR NASTAVLJAJU SE IDUĆE GODINE

Nedavno su izvedena istražna sondiranja utvrde Lopar ( Lopsice) u Novom Vinodolskom, u sklopu kojih je istraživan jugoistočni dio od postojećeg zida Lopara, u smjeru obližnje Ville Rustice, Povila, Klenovice i Senja. Pronađen je bedem istočnog zida utvrde, pregradni zid te ostaci keramičkog posuđa, rimskog oružja, kovanice. Arheološki radovi će biti nastavljeni iduće godine.

Utvrda Lopar smještena je na istočnom izlazu iz Novog Vinodolskog, na samoj obali mora, uz plažu, nasuprot otočića Svetog Marina. Datira iz vremena Rimljana, iz 3. ili 4. stoljeća poslije Krista, prvotni naziv joj je bio Lopsica, a vremenom je saživio hrvatski naziv Lopar. Od utvrde je ostalo malo, tek zapadni zid koji je vremenom bio devastiran, no nakon završetka istražnih arheološko konzervatorskih radova, koji se planiraju izvoditi do 2015. godine, nalazište će se konzervirati i postat će još jedna novljanska kulturna i turistička atrakcija.

lop1

 

O nastavku arheoloških radova na utvrdi Lopsica odlučili su u Hrvatskom restauratorskom zavodu, Službi za arheološku baštinu, a projekt podržava i Uprava za zaštitu kulturne baštine, putem Konzervatorskog odjela Rijeka, sve pod nadležnošću Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Radovi na tome vrijednom arheološkom lokalitetu nastavit će se iduće godine, a u projekt istraživanja i konzerviranja utvrde Lopar bit će utrošeno oko 700 tisuća kuna, što će se financirati iz sredstava Ministarstva kulture, Primorsko – goranske županije i Grada Novi Vinodolski.

lop2

Utvrda Lopsica branila je obalnu cestu koja je išla od Tarsatike (Rijeka) do Senja te napade flota iz Velebitskog kanala. Jedini povijesni izvor govori o uništenju utvrde 1598. godine od strane mletačke flote pod zapovjedništvom admirala Giovannija Bemba. Utvrda je imala trapezoidni tlocrt sa četiri kvadratne kule, dvije sa sjeverne strane i dvije s obalne strane. Devastiranje zidina utvrde nastavljeno je stoljećima, ali dio utvrde je sačuvan do današnjih dana.

Skip to content