Novosti


Bogat program povodom obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice „Oluje“

Grad Novi Vinodolski, kao i svake godine, proslavio je Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te obljetnicu vojno redarstvene operacije „Oluja“ – operacije kojom su prije 22 godine hrvatske vojne i policijske snage (od 4. kolovoza do 7. kolovoza 1995. godine) oslobodile okupirana područja Republike Hrvatske pod nadzorom pobunjenih Srba, a na kojima je bila uspostavljena tzv. paradržava Republika Srpska Krajina bez ikakvog međunarodnog priznanja.

Bogat program povodom obilježavanja „Oluje“ započeo je u petak, kada je delegacija na čelu s gradonačelnikom Velimirom Piškulićem obišla spomen obilježja hrvatskim braniteljima i grobove hrvatskih branitelja iz Novog Vinodolskog poginulih u Domovinskom ratu. Tako se je položilo cvijeće i zapalile svijeće na grobove Velimira Bažoka, Vanje Dražića, Antona Mataije, Alenka Smolčića, Zdravka Špalja i Franje Vlašića.

U subotu ujutro slijedila je tradicionalna posjeta ličkoj Zalužnici. Put Like krenuli su gradonačelnik Velimir Piškulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Cvitković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog Neven Pavelić, te članovi novljanskih braniteljskih udruga, na čelu s predsjednicima Marinkom Buljatom i Ivanom Polićem. Novljanska delegacija je u Zalužnici položila cvijeće i zapalila svijeće ispred spomen obilježja, a ove godine bili su posebno ponosni na svoju sugrađanku Nikolinu Mataiju, koja se Hrvatskoj obratila s kninske tvrđave u ime djece poginulih branitelja. Naime, njen otac Anton Mataija izgubio je život upravo u Zalužnici. Po povratku u Novi Vinodolski, održalo se tradicionalno druženje branitelja u Pavlomiru.

Na kraju dana održana je zabava na Trgu Vinodolskog zakona. Mnoštvo okupljenih na središnjem trgu u Novom Vinodolskom zabavljali su Igor Delač & Aura bend, a u ponoć ispaljen je veliki vatromet, koji je oduševio sve prisutne.

Skip to content