Novosti


GRAD NOVI VINODOLSKI JEDAN OD OSNIVAČA LOKALNE AKCIJSKE GRUPE „VINODOL“

Grad Novi Vinodolski, zajedno s Gradom Crikvenicom i Vinodolskom općinom, osnivač je Lokalne akcijske grupe, LAG, „Vinodol“ čija je osnovna zadaća promicanje održivog razvoja i unapređenja inicijative  i interesa od važnosti za područje Vinodola. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog, održanoj 3. kolovoza, jednoglasno je prihvaćena odluka o sudjelovanju Grada Novog Vinodolskog, kao osnivača, u osnivanju Lokalne akcijske grupe LAG „Vinodol“, a ovlašteni predstavnik Grada  u pripremama osnivačke skupštine i ostalih radnji i aktivnosti je Igor Uremović, dipl. ing., direktor KTD Vodovoda Žrnovnica.

 motiv01

Inicijativu za osnivanje LAG-a dao je Poduzetnički centar Vinodol, čiji je direktor na Gradskom vijeću, mr. Ivica Jerčinović, kazao da je cilj osnivanja Lokalne akcijske grupe upoznavanje ljudi s mogućnostima korištenja sredstava iz fondova Europske unije za ruralni razvoj, razvoj ruralne infrastrukture i poduzetništva u ruralnom turizmu.. Upravo zaleđe Novog Vinodolskog pogodno je za ruralni razvoj i razvoj ruralnog turizma.

Smatrajući da cijelo područje Vinodola  – Grad Crikvenica, Grad Novi Vinodolski i Vinodolska općina, sa svojim ruralnim područjima  imaju potencijal za razvoj ruralnih aktivnosti i korištenja sredstava EU fondova za ruralni razvoj, pokrenuli smo inicijativu za osnivanje LAG-a – kazao je mr. Jerčinović, dodajući da je Poduzetnički centar „Vinodol“  do sada organizirao dvije prezentacije radi upoznavanja i animiranja potencijalnih , zainteresiranih osnivača LAG-a i to „Leader pristup u RH – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Osnivanje LAG-a „Vinodol“ u suradnji s LRA, „Pins“ , „Skrad“ 8i LAG Gorski kotar. Vrlo značajna aktivnost je izrada Lokalne strategije ruralnog razvoja, koja se izrađuje po točno određenoj metodologiji prema Pravilniku o provedbi mjere 202.

Prema statutu, djelatnosti LAG-a „Vinodol“ su : planiranje, izrada i kandidiranje projekata vezanih za razvoj Vinodola te apliciranje na nacionalne i međunarodne fondove, donošenje pisama preporuke za podršku prijave projekata na natječaje mjera 101, 103, 301, 302 IPARD  programa. Također, djelatnosti su i razvojanje programa nacionalne i međunarodne  suradnje te uključivanje u rad svih institucija koje se bave ruralnim razvojem, edukacija i sudjelovanje na nacionalnim i međunarodnim skupovima, radionicama, seminarima, izdavačka djelat5nost, jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje, izrada strateškog plana razvoja Vinodola i drugo.

Skip to content