Novosti


Klapa Vinčace treći put zaredom osvojila Festival dalmatinskih klapa u Omišu


Proteklog vikenda održana je u Omišu 51. završnica Festivala dalmatinskih klapa. U muškoj konkurenciji završnicu su, pored novljanske klape Vinčace, izborile klape: Bošket – Zagreb, Porat – Lumbarda, Krunik – Kučine, Filip Dević – Split, Stine – Zagreb, Korda – Lumbarda, Munita – Zadar, Praska – Podstrana, Bunari – Vodice. Svaka klapa otpjevala je po dvije pjesme, nakon čega su ocjenjivane od strane stručnog povjerenstva, ali i publike.

Ovogodišnji Zlatni štit s povijesnim grbom Grada Omiša osvojila je klapa Vinčace, popevši se tako po treći put zaredom na tron hrvatske klapske pjesme. Ovaj izvanredan rezultat postigli su: Radovan Baričević (1. tenor), Damir Stošić i Stefan Krošnjak (2. tenori), Mateo Doričić i Mario Butorac (baritoni), Boris Radić, Tomislav Vičević i Siniša Aldo-Gradišer (basovi), zajedno s glazbenim voditeljom Svetom Popovićem.

Klapa Vinčace, od svog osnutka 1999. godine pa do danas, zabilježila je niz izvanrednih rezultata i priznanja. Davne 2000. godine klapa Vinčace osvojila je 1. nagradu stručnog povjerenstva za najboljeg debitanta na 34. Festivalu u Omišu, a uz ovu senzacionalnu treću pobjedu u Omišu, vrijedi spomenuti i pobjede na Međunarodnom festivalu zborova u Veroni, Festivalu klapa u Senju, festivalu Melodije Kvarnera, te Festival istarskih klapa u Buzetu. Također, u nekoliko posljednjih godina, klapa je osvojila brojna priznanja Grada Novog Vinodolskog i Primorsko – goranske županije za izniman doprinos u kulturnom stvaralaštvu.

Ovogodišnji srebrni štit, tj. drugo mjesto osvojila je klapa Bunari iz Vodica, dok je klapa Praska iz Podstrane osvojila brončani štit.

Za kraj vrijedi istaknuti da je ovakav izvanredan rezultat, uz klapu Vinčace, postigla jedino klapa Šufit iz Splita.


 

Skip to content