Novosti


Koncesijsko odobrenje

Koncesijsko odobrenje je akt na temelju kojeg se fizičkim i pravnim osobama daje na korištenje pomorsko dobro za obav­ljanje djelatnosti koje ne isključuju niti ograničuju opću upotrebu pomorskog dobra. Za posebnu upotrebu ili gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra može se u Zakonom propisanom postupku fizičkim i pravnim osobama dati koncesija, dok se za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru koja ne isključuje niti ograničuje opću upotrebu pomorskog dobra, pravnim i fizičkim osobama daje koncesijsko odobrenje.

Prva osnovna škola za cijeli krmpotski kraj bila je osnovana u Polju 1873. godine, gdje je bilo i sjedište Općinskog poglavarstva općine Krmpote – Ledenice. Školska zgrada sagrađena je za vrijeme Vojne krajine, ali ne za školu, već za stan časnika i kasarnu. Godine 1900. škola je temeljito obnovljena, a u dvorištu je bila i gospodarska zgrada u kojoj je učitelj držao stoku za svoje potrebe. Preko puta škole bio je i uzoran školski vrt u kojem je bio uređen mali rasadnik gdje su djeca učila cijepiti voćke i presađivati ih u svoje vrtove. Škola je posjedovala i livade koju se nazivane Gornje i Donje linije. U Gornjim linijama napravljeno je novo groblje.

Poslijeratne godine donijele su raseljavanje krmpotskog kraja u potrazi za zaposlenjem, pa stanovništvo postaje pretežno staračko.

Iz knjige “Dvjesta godina Osnovne škole Novi Vinodolski”, Novi, 1986.

Skip to content